Prvi ultrazvuk: šta trudnice mogu očekivati

Kada se pripremate za dolazak novog člana porodice, prvi ultrazvuk je jedan od najvažnijih trenutaka u trudnoći. To je prvi put kada ćete možda videti vašu bebu i kada će lekar biti u mogućnosti da potvrdi i proceni pojedinosti vaše trudnoće. Iako je ovo uzbudljivo iskustvo, mnoge trudnice osećaju i nervozu jer ne znaju šta da očekuju. U ovom tekstu ćemo detaljno objasniti šta možete očekivati tokom vašeg prvog ultrazvučnog pregleda, kako da se pripremite za njega, i šta sve možete saznati o vašoj trudnoći kroz ovu metodu prenatalnog testiranja.

Kada očekivati prvi ultrazvuk

Većina trudnica ima svoj prvi ultrazvučni pregled između 8. i 14. nedelje trudnoće. Ovaj pregled je poznat kao ultrazvuk prvog trimestra. Neki lekari preporučuju da se ultrazvuk uradi još ranije, oko 6. ili 7. nedelje, naročito ako postoje neke zabrinutosti ili komplikacije. Razgovor sa vašim lekarom će vam pomoći da odredite najbolje vreme za vaš prvi ultrazvučni pregled.

Šta se dešava tokom ultrazvučnog pregleda

Prilikom dolaska na ultrazvučni pregled, obično ćete biti zamoljeni da lezite na leđima na preglednom stolu. Zavisno od toga koliko ste daleko u trudnoći, lekar može da izvede abdominalni ultrazvuk ili transvaginalni ultrazvuk. Abdominalni ultrazvuk uključuje prelazak sa soničnim gelom preko vašeg stomaka za bolji prenos zvučnih talasa, dok se kod transvaginalnog ultrazvuka koristi poseban prob koji se unosi u vaginu.

Doktor ili tehničar će zatim koristiti ultrazvučni uređaj da pomiče oko vašeg stomaka ili unutar vagine kako bi dobili jasne slike vaše bebe i vašeg materice. Tijekom ovog pregleda, možete videti otkucaje srca vaše bebe i, u nekim slučajevima, možda čak i neke rane pokrete.

Šta se može saznati iz prvog ultrazvuka

Osim što pruža prvi pogled na vašu bebu, prvi ultrazvučni pregled može reći puno o vašoj trudnoći. Lekar će moći da utvrdi gesatcijsku starost vaše bebe, što može pomoći u preciziranju datuma porođaja. Takođe, ultrazvuk može da pokaže ako je u pitanju višeplodna trudnoća, odnosno da li očekujete blizance ili trojke.

Lekar će takođe pregledati vaš matericu i jajnike da bi potvrdio da je sve u redu i da nema vidljivih komplikacija. Ako postoji nešto neobično ili zabrinjavajuće, lekar će razgovarati s vama o sledećim koracima ili testovima koji bi mogli biti potrebni.

Priprema za prvi ultrazvuk

Da biste se pripremili za prvi ultrazvuk, lekar vam može dati određene upute, poput nošenja udobne odjeće koja omogućava lako pristup vašem stomaku. U nekim slučajevima, možda će vam se reći da dođete sa punim bešikom, jer to može pomoći da se bolje vide strukture unutar materice na ultrazvuku.

Pored toga, možda će vam biti korisno da ponesete partnera, prijatelja ili člana porodice sa sobom za podršku. Neki ljudi takođe preferiraju da su im bliske osobe prisutne tokom pregleda, jer može biti emotivan trenutak kada prvi put vidite svoju bebu.

Kako se nositi sa emocijama tokom prvog ultrazvuka

Prvi ultrazvuk može biti izvor velike radosti, ali može biti i izuzetno nervozan događaj za neke trudnice. Normalno je osećati širok spektar emocija – od uzbuđenja do straha. Ako imate bilo kakvih briga ili pitanja, ne oklevajte da ih postavite svom lekaru. On ili ona će biti tamo da vam pruže informacije i podršku kroz čitav proces.

Komunicirajte sa svojim partnerom ili onima koji vas prate na pregled, i ne bojte se da izrazite kako se osećate. Podrška i razumevanje mogu puno da pomognu kako biste se osjećali mirniji i spokojniji tokom pregleda.

Na kraju, prvi ultrazvučni pregled je samo prvi korak u avanturi trudnoće. Prilika je to da počnete vizualizovati i povezivati se sa svojom bebe i još više se uzbuditi za sve što dolazi. Neka vam ovo iskustvo bude srećno i nezaboravno.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu