Kada treba brinuti o glavobolji u trudnoći

Trudnoća je period pun izazova i promena kroz koje prolazi telo žene, a jedan od čestih simptoma koji mogu da prate ovaj period su glavobolje. Iako su glavobolje često uobičajene i ne predstavljaju razlog za zabrinutost, postoje određene situacije kada one mogu ukazivati na potrebu za dodatnom pažnjom. U ovom tekstu ćemo razmotriti kada i zbog čega glavobolja tokom trudnoće može biti znak za uzbunu i kako se sa takvim stanjem nositi.

Uobičajene glavobolje u trudnoći

Glavobolje tokom trudnoće su česte i mogu biti izazvane raznim faktorima, uključujući hormonske promene, stres, umor, dehidraciju, niski nivo šećera u krvi ili nedostatak kafe kod žena koje su pre trudnoće redovno konzumirale kofein. Ovakve glavobolje obično nisu razlog za posebnu brigu i mogu se tretirati promenom načina života, poput redovnog odmora, hidratacije i pravilne ishrane.

Kada glavobolja može ukazati na problem

Postoji nekoliko situacija kada glavobolja može biti znak nečeg ozbiljnijeg u trudnoći. Ako je glavobolja praćena drugim simptomima kao što su zamagljen vid, osećaj trnjenja u rukama ili licu, iznenadno otežano govor ili jake bolove u predelu stomaka, potrebno je odmah se obratiti lekaru. Takvi simptomi mogu ukazivati na preeklampsiju, stanje koje može biti opasno i za majku i za dete ako se ne leči na vreme.

Glavobolja i preeklampsija

Preeklampsija je ozbiljno stanje koje se karakteriše visokim krvnim pritiskom i prisustvom proteina u urinu. Najčešće se javlja nakon 20. nedelje trudnoće, a glavobolja je jedan od simptoma. Ako osjetite iznenadnu glavobolju koja ne prolazi, praćenu edemima (otokom), posebno na licu i rukama, i imate visok krvni pritisak, neophodno je da se odmah obratite lekaru.

Lečenje glavobolje u trudnoći

Prilikom lečenja glavobolje u trudnoći, veoma je važno konsultovati se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih lekova. Neke uobičajene tablete za glavobolju, poput aspirina ili ibuprofena, se ne preporučuju tokom trudnoće. Paracetamol se smatra relativno sigurnim, ali samo ako se uzima u preporučenim dozama. Osim lekova, pomoći mogu tehnike opuštanja, masaža, topli oblozi ili hladni oblozi, zavisno šta kojem pojedincu odgovara.

Naturalni načini za ublažavanje glavobolje

Za mnoge žene, naturalni načini ublažavanja glavobolje su preferirani u trudnoći. Pored redovne hidratacije i odmora, korisne mogu biti lagane šetnje na svežem vazduhu. Takođe, joga ili meditacija mogu biti od pomoći u smanjenju napetosti koja dovodi do glavobolje. Akupunktura je takođe jedan od alternativnih pristupa koji je pokazao efikasnost u tretmanu glavobolje.

U zaključku, iako su glavobolje tokom trudnoće česte i često bezopasne, važno je pažljivo pratiti svoje simptome i u slučaju zabrinutosti obratiti se lekaru. Zdravlje i bezbednost i majke i bebe su u ovom periodu najvažniji, pa ne ustručavajte se da potražite medicinski savet ako osetite bilo koji oblik nelagodnosti ili bol.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu