Kako brzo nakon porođaja možete ponovo zatrudneti?

Porođaj je izuzetno značajan događaj u životu svake žene, a postporođajni period donosi brojne promene kako u fizičkom, tako i u emocionalnom smislu. Jedno od pitanja koje često zanima žene nakon porođaja jeste koliko brzo mogu ponovo zatrudneti. Ovaj blog će pružiti informacije o tome šta treba uzeti u obzir kada je reč o planiranju nove trudnoće nakon porođaja.

Kako se telo oporavlja nakon porođaja?

Po porođaju, žensko telo prolazi kroz proces zvan “čišćenje” ili “lochija”, tokom kojeg se izbacuju ostaci posteljice i krv iz materice. Ovaj proces može trajati od nekoliko nedelja do par meseci. Za to vreme se maternica vraća u svoju prethodnu veličinu, a hormoni postepeno stabilizuju svoje nivoe. Kako se hormonski balans vraća, menstrualni ciklus se postepeno uspostavlja, što je znak da je žensko telo počelo da se oporavlja i da je u stanju ponovno da zatrudni.

Period neplodnosti nakon porođaja

Vreme koje je potrebno da se menstrualni ciklus vrati u normalu može varirati od žene do žene. Kod nekih žena, ovulacija se može vratiti već šest nedelja nakon porođaja, dok kod drugih može proći i nekoliko meseci. Dojenje takođe igra važnu ulogu u uspostavljanju perioda neplodnosti nakon porođaja. Kada žena doji, proizvodnja hormona prolaktina se povećava, što može odložiti povratak ovulacije i menstruacije. Ipak, dojenje nije pouzdan metod kontracepcije jer je teško predvideti kada će ovulacija zaista početi.

Preporučeno vreme za čekanje pre nove trudnoće

Zdravstveni stručnjaci često savetuju da žene sačekaju najmanje 18 meseci do dvije godine pre nego što ponovo zatrudne nakon porođaja. To je zato što telu treba vremena da se oporavi od prethodne trudnoće i da obnovi zalihe bitnih hranjivih materija. Osim fizičkog oporavka, važno je razmotriti i emocionalnu pripremljenost za novu trudnoću, kao i postojeće obaveze prema novorođenom detetu. Međutim, odluka o vremenu nove trudnoće je veoma lična i treba je doneti u konsultaciji sa zdravstvenim stručnjacima.

Moguće komplikacije kod prebrze nove trudnoće

Trudnoća koja se dogodi prebrzo nakon prethodne može nositi određene rizike i za majku i za dete. Žene koje brzo ponovo zatrudne ponekad se suočavaju sa povećanim rizikom od preuranjenog porođaja, niske porođajne težine bebe i komplikacija pri porođaju. Ista ta veza se smatra i sa mogućnošću pojave postporođajne depresije. Idealno je da se pre nove trudnoće napravi kompletan zdravstveni pregled kako bi se osiguralo da su svi potencijalni rizici minimizirani.

Treba li koristiti kontracepciju nakon porođaja?

Iako je moguće vreme do povratka plodnosti različito za svaku ženu, korišćenje neke forme kontracepcije je preporučljivo ako par želi da odloži sledeću trudnoću. Postoje različite opcije, uključujući barijerne metode kao što su kondomi, hormonske metode poput pilula ili spirala, pa čak i prirodne metode praćenja plodnosti. Odluka o izboru metode kontracepcije treba da bude doneta nakon konsultacije sa lekarom koji može uzeti u obzir zdravstveni profil žene, period dojenja i individualne potrebe i želje para.

Na kraju, odluka o tome kada je najbolje vreme za novu trudnoću posle porođaja je složena i individualna. Odgovarajuće planiranje, savetovanje sa zdravstvenim radnikom i briga o ličnom zdravlju će pomoći svakoj ženi da napravi najbolji izbor za sebe i svoju porodicu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu