Kada bebe počinju da plješću, mašu i pokazuju prstom?

Prvi meseci i godine detetovog života su ključni za njegov razvoj. Roditelji nestrpljivo iščekuju svaki novi napredak kod svoje dece, bilo da je u pitanju prva reč, korak ili gestikulacija. Među najznačajnijim prekretnicama u razvoju svake bebe su momenti kada ona prvi put počne da plješće, maše i pokazuje prstom. Ove rani socijalni signali su više od pukih gestova; oni predstavljaju početak komunikacije sa svetom i simbole razvoja motoričkih veština, kao i socijalnog i kognitivnog razvoja deteta. Ovaj blog post detaljno razmatra ove značajne trenutke u razvoju deteta, uzimajući u obzir uobičajen vremenski okvir i načine kako roditelji mogu podržati i ohrabriti ove važne prekretnice.

Razumevanje razvojnih prekretnica

Pre nego što se posvetimo specifičnim vremenskim okvirima, važno je razumeti da je svako dete jedinstveno i da se razvija sopstvenim tempom. Razvojne prekretnice, kao što su pljeskanje, mašu i pokazivanje prstom, dešavaju se u opsegu koji se smatra normalnim. Na primer, neka deca mogu da počnu da plješću sa 6 meseci, dok druga to ne čine sve do 10 ili 12 meseci. Podsticajni roditeljski pristup i redovne interakcije mogu uticati na brzinu kojom deca dosežu ove prekretnice.

Prvi put kad beba plješće

Pljeskanje je za mnoge roditelje dragocen trenutak koji obično nastupa između 9 i 12 meseci. Ovaj gest simbolizuje detetovu sposobnost da uskladi pokrete ruku i da izrazi zadovoljstvo ili uzbuđenje. Da biste podstakli ovo ponašanje, igrajte igre koje uključuju pljeskanje kao što su “Palčići” ili pustite pesmice uz koje možete zajedno da plješćete. Pohvalite dete svaki put kad samo počne da plješće kako biste ohrabrili ponavljanje gesta.

Bebin prvi mahnit

Mašu je još jedan važan korak u socijalnom razvoju deteta i obično se očekuje u periodu između 8 i 10 meseci. Mašu simbolizuje detetovu sposobnost da prepozna dolazak ili odlazak osobe i da neposredno reaguje na to. Da biste podstakli ovo ponašanje, redovno mašite bebi kad odlazite ili se vraćate, i ona će nakon nekog vremena verovatno početi da oponaša vas. Mašite zajedno s detetom dok izgovarate “ćao” ili “doviđenja”, čime se podstiče razumevanje i upotreba ovog gesta u odgovarajućim socijalnim kontekstima.

Kada dete počinje da pokazuje prstom?

Pokazivanje prstom je gest koji ukazuje na znatno više od same motoričke kontrole; to je znak razvijajuće sposobnosti deteta da komunicira svoje interese i potrebe. Deca obično počinju da pokazuju prstom između 9 i 14 meseci. Kako biste ohrabrili ovaj razvoj, igrajte igre koje zahtevaju pokazivanje, kao što su knjige sa slikama gde tražite od deteta da pokaže određene objekte. Takođe, kad dete nešto pokaže, odgovorite verbalno na njegovu komunikaciju, time pokazujući da je njegov gest razumljen i cenjen.

Uloga roditelja u razvoju gestova

Kao roditelj, imaš ključnu ulogu u razvoju detetovih prvih gestova. Redovne interakcije, igra na podu, pevanje, čitanje knjiga i socijalna igra,su značajne aktivnosti koje pomažu detetu da uči i praktikuje nove veštine. Bitno je da roditelji pružaju model za oponašanje kroz svakodnevne situacije i da redovno razgovaraju sa svojom decom, čak i pre nego što ona počnu verbalno da komuniciraju. Prikazivanje gestova kao što su mahanje, pljeskanje i pokazivanje, kao i verbalne pohvale kada dete samostalno izvede gest, može znatno podstaknuti razvojni napredak.

Kao zaključak, važno je napomenuti da, dok je podrška roditelja od suštinske važnosti, treba imati na umu da svako dete ima svoj individualni ritam razvoja. Ako ste zabrinuti za detetov razvoj ili ako vaše dete ne dostiže prekretnice u očekivanom opsegu, preporučuje se konsultacija sa pedijatrom ili stručnjakom za rani razvoj. Strpljenje, ljubav i podrška su ključni u ovom uzbudljivom putovanju odrastanja i učenja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu