Nosna kongestija u trudnoći: zašto možete imati začepljen nos tokom trudnoće

Kada govorimo o trudnoći, obično pomislimo na uobičajene simptome poput jutarnje mučnine, promene apetita ili promene raspoloženja. Međutim, jedan od simptoma koji može iznenaditi mnoge trudnice je nosna kongestija, poznata i kao rinitis trudnoće. Nosna kongestija u trudnoći je stanje koje može biti izuzetno neprijatno i koje se manifestuje kao začepljenost nosa bez prisustva prehlade ili alergija. Kako biste bolje razumeli ovu pojavu, u ovom blogu ćemo izložiti glavne činjenice o nosnoj kongestiji u trudnoći, uključujući uzroke, simptome i mogućnosti ublažavanja ovog stanja.

Šta je rinitis trudnoće?

Rinitis trudnoće je zapaljenje sluznice nosa koje se javlja tokom trudnoće. Iako ovaj fenomen nije opasan po zdravlje majke ili bebe, može izazvati značajnu nelagodnost. Simptomi rinitisa mogu varirati od blagih do vrlo izraženih i obično uključuju začepljenost nosa, curenje nosa, kihanje i poteškoće sa disanjem kroz nos. Simptomi se mogu pogoršati noću, ometajući san i dnevne aktivnosti. Rinitis trudnoće može početi u bilo kom trenutku tokom trudnoće i uglavnom se povlači nakon porođaja.

Uzroci nosne kongestije u trudnoći

Glavni uzrok nosne kongestije u trudnoći su hormonske promene koje se dešavaju u telu trudnice. Povećanje nivoa hormona estrogena i progesterona tokom trudnoće može dovesti do širenja krvnih sudova u nosnoj sluznici, što rezultira oticanjem i otežanim protokom vazduha. Pored toga, povećan protok krvi usled trudnoće takođe doprinosi nadutoj sluznici nosa. Još jedan faktor je povećana proizvodnja sluzi u telu trudnice, što je prirodna reakcija tela na hormonske promene.Visina nivoa hormona estrogena može prouzrokovati da žlezde u nosu proizvode više sluzi, što dodatno doprinosi začepljenju nosa.

Simptomi rinitisa trudnoće

Simptomi rinitisa trudnoće obuhvataju čitav spektar manifestacija i mogu varirati u intenzitetu. Najčešći simptomi uključuju:

  • Začepljenost nosa
  • Otežano disanje kroz nos
  • Često kihanje
  • Osjećaj pritiska u sinusima ili u glavi
  • Glavobolje zbog pritiska u sinusima

Pored navedenih simptoma, neke trudnice mogu iskusiti smanjenje osećaja mirisa, kao i smanjenje kvaliteta sna usled otežanog disanja. Simptomi se mogu pogoršavati u ležećem položaju, što noću može dovesti do većih smetnji. Ovo stanje može biti posebno izraženo u trećem tromesečju trudnoće.

Lekovi i tretmani za ublažavanje simptoma

S obzirom na to da je rinitis trudnoće prolazno stanje koje se obično povlači posle porođaja, tretman je usmeren prvenstveno na ublažavanje simptoma. Neke od metoda koje mogu pomoći uključuju:

  • Korišćenje fiziološkog rastvora u spreju za nos, koji može pomoći u vlaženju nosne sluznice i olakšavanju disanja
  • Vlaga u vazduhu – korišćenje ovlaživača vazduha može smanjiti suvoću u nosu i olakšati disanje
  • Održavanje glave u povišenom položaju dok spavate može smanjiti začepljenost
  • Izbegavanje alergena i iritansa koji mogu pogoršati simptome
  • Vežbe disanja i relaksacija koje mogu olakšati simptome

Važno je naglasiti da trudnice trebaju izbegavati uzimanje lekova bez prethodne konsultacije sa lekarom, posebno dekongestiva i antihistaminika, jer neki od ovih lekova mogu biti štetni za bebu.

Prevencija i saveti za trudnice

Prevencija nosne kongestije u trudnoći možda nije uvek moguća, ali postoje koraci koji mogu pomoći u smanjenju simptoma. Evo nekoliko saveta koji mogu biti od koristi:

  • Povećajte unos tečnosti kako biste pomogli u razređivanju sluzi
  • Izvodite lagane vežbe ukoliko vam to Vaš lekar dozvoli, jer to može pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenju otoka sluznice nosa
  • Izbegavajte duvanski dim i zagađena područja koja mogu pogoršati simptome
  • Pratite pravilnu ishranu bogatu vitaminima i mineralima kako bi vaš imunološki sistem ostao jak

Nosna kongestija u trudnoći može biti izazovna, ali sa odgovarajućom pažnjom i praćenjem preporuka lekara, možete umanjiti nelagodnost i održati vašu trudnoću što je moguće udobnijom. Ukoliko simptomi postanu previše izraženi ili ako primetite bilo kakve neobične promene, obavezno se obratite svom lekaru.

Trudnoća sa sobom donosi mnoge promene, a nosna kongestija je samo jedna od njih. Uprkos izazovima koje može postaviti, važno je zapamtiti da je to privremena pojava koja će nestati nakon porođaja. Držite se saveta stručnjaka, pronađite načine da se opustite i učinite sve što je moguće da ostanete zdravi za vas i vašu bebu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu