Uzroci hrkanja kod beba i kada treba da se zabrinemo

Kada postanete roditelj, najmanja promena u ponašanju vaše bebe može da izazove brigu. Hrkanje kod beba može biti posebno uznemirujuće, jer se retko očekuje od tako malih stvorenja. Međutim, nije neobično da bebe povremeno hrču. U ovom tekstu, razmotrićemo potencijalne uzroke hrkanja kod beba i situacije kada bi trebalo da potražite savet lekara.

Razumevanje hrkanja kod beba

Hrkanje se dešava kada se vazduh koji se kreće kroz dišne puteve sreće sa nekom vrstom otpora. Kod beba, ovo može biti rezultat prolazne blokade ili zatezanja u nosu ili grlu. Prva stvar koju treba znati jeste da povremeno hrkanje kod beba ne mora da bude znak ozbiljnog zdravstvenog problema. Dešava se da bebin dišni sistem još uvek nije potpuno razvijen, pa su male anatomski povezane promene u dišnim putevima, poput otoka ili prisustva sluzi, češće.

Uobičajeni uzroci hrkanja kod beba

Postoji nekoliko potencijalnih uzroka zbog kojih beba može da hrče, a sve su relativno lakše prirode. Prehlade i infekcije gornjih respiratornih puteva su česta pojava kod beba i mogu prouzrokovati privremeno hrkanje. Ovi uslovi obično prolaze bez tretmana, osim u slučajevima kada se preporučuju lekovi za ublažavanje simptoma.

Alergije su takođe čest uzrok hrkanja kod beba, jer one mogu uzrokovati otekanje unutar nosnih prolaza i grla. Ako primetite da vaša beba pokazuje i druge simptome alergije, kao što je zapušen nose ili crvene oči, posavetujte se sa pedijatrom o mogućim alergijskim reakcijama.

Povećani adenoidi ili krajnici mogu takođe doprineti hrkanju. One su prirodne strukture unutar grla koje pomažu u borbi protiv infekcija, ali kada postanu povećane, mogu ometati protok vazduha.

Manje poznati uzroci hrkanja kod beba

Osim uobičajenih uzroka, postoje i manje poznati razlozi zašto beba može hrkati. U nekim slučajevima, strane predmete ili čestice mogu blokirati nosne prolaze. Dok su ovo ređi slučajevi, važno je povremeno proveravati da li u nosu bebe nema stranih tela.

Pomoću lobanja, nepravilnosti u razvoju mogu takođe biti uzrok hrkanja. Kraniofacijalne anomalije su anomalije koje mogu uticati na oblik i funkciju lobanje i lica, što potom može uticati na dišne puteve.

Refluks kiseline može takođe izazvati hrkanje, jer može iritirati i oticati dišne puteve bebe. Ako vaša beba redovno štuca ili se guši, razgovarajte sa pedijatrom o mogućim problemima sa refluksom.

Kada posetiti lekara zbog hrkanja kod bebe

Iako je povremeno hrkanje često neškodljivo, postoje određeni signali koji ukazuju da je vreme za posetu lekaru. Ako vaša beba konstantno hrče, to može biti znak da je vreme za medicinsko mišljenje. Konstantno hrkanje može biti signal za stanje poznato kao obstruktivna sleep apnea, što je ozbiljnije i zahteva lečenje.

Ukoliko primetite i druge simptome kao što su otežano disanje, dugotrajno pauziranje u disanju dok spava, plitko ili brzo disanje, obavezno se obratite svom pedijatru.

Druga situacija koja zahteva hitnu medicinsku reakciju jeste ako hrkanje prati plavetnilo usana ili kože, što ukazuje na potencijalni problem s kiseonikom.

Prevencija hrkanja kod beba

Kako biste smanjili šanse da vaša beba hrče, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti. Prvo, obavezno održavajte čist i vlažan vazduh u prostoriji gde beba spava. Upotreba ovlaživača vazduha može pomoći.

Drugo, uklanjanje alergena i česta promena posteljine, kao i izbegavanje pušenja ili izlaganja duvanskom dimu, može imati veliki učinak na kvalitet vazduha i smanjenje potencijalnih alergena koji mogu iritirati bebine dišne puteve.

Takođe, redovno čišćenje nosa fiziološkim rastvorom može pomoći uklanjanju sluzi i olakšati disanje. Pružanje adekvatne ishrane bebi i održavanje zdravog telesnog težine, takođe doprinosi smanjenju rizika od hrkanja.

Zadnje, ali nije ništa manje važno, pravilno postavljanje bebe tokom spavanja može pomoći u smanjenju šanse za hrkanje. Spavanje na leđima se smatra najbezbednijom pozicijom za bebe.

U zaključku, hrkanje kod beba može izazvati zabrinutost kod roditelja, ali većina uzroka je relativno benigan. Pravilno praćenje bebinog zdravstvenog stanja i razgovor sa pedijatrom može vam pomoći da ostanete mirni i osigurate da se bilo koji potencijalno ozbiljni problemi rano identifikuju i leče.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu