Sve što žene s pegama treba da znaju

Pegice su male, prirodno tamne mrlje na koži koje su često viđene kod ljudi sa svetlijom bojom kože. Iako su pegice bezopasne, one su za mnoge žene sa pegama važan aspekt njihovog identiteta i izgleda. U ovom blogu biće reči o tome šta žene sa pegama treba da znaju – od genetike pegica, preko načina kako se brinuti o koži sa pegicama, do savjeta kako ih istaknuti ili prikriti pomoću šminke, kao i zdravstvenih pitanja o kojima treba voditi računa.

Genetika i nasleđivanje pegica

Pegice su u velikoj meri nasledne i genetski uslovljene. Nastaju kao rezultat nakupljanja melanina, pigmenta koji koži daje boju. Specifični geni su odgovorni za proizvodnju melanina i njegovu distribuciju po koži, što dovodi do stvaranja pegica. Osobe sa svetlijom kožom obično imaju niži nivo melanina ali kada je melanin prisutan, on se može distribuirati neravnomerno i formirati pegice.

Geni koji su odgovorni za pegice uključuju MC1R, koji je takođe povezan sa crvenom bojom kose i osjetljivošću na sunce. Samo zato što imate gen za pegice ne znači da će one nužno i biti vidljive; izlaganje suncu može pojačati njihov izgled, zbog čega su pegice često izraženije tokom letnjih meseci.

Kako se brinuti o koži sa pegicama

Koža sa pegicama zahteva posebnu pažnju, posebno kada je u pitanju zaštita od sunca. Uvek koristite širokospektralnu kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite (SPF 30 ili više) kako biste smanjili rizik od oštećenja kože usled sunčevih UV zraka. To je posebno važno jer osobe sa pegama često imaju osetljiviju kožu koja je podložnija opeklinama i drugim oblicima oštećenja izazvanog sunčevim zračenjem.

Redovno hidriranje kože i upotreba blagih, neiritantnih sredstava za čišćenje takođe su vrlo važni. Visoka kvaliteta negovanje kože i izbegavanje agresivnih tvari može pomoći u očuvanju prirodnog izgleda pegica i sprečavanju neželjenih promena na koži.

Šminka za žene sa pegicama

Kada je šminka u pitanju, mnoge žene sa pegicama biraju da istaknu svoje pegice umesto da ih potpuno prekriju. Lagan temelj ili BB krema mogu pružiti uniforman ton kože bez skrivanja pegica. Korištenje korektora samo na mestima koja zaista treba izjednačiti ili prikriti može pomoći u stvaranju prirodnog, ali poliranog izgleda.

Konturne tehnike blagim bojama pružaju prirodnu senku i ističu crte lica, ali je važno ne preterivati kako pegice ne bi bile zasenjene. Za oči i usne, prirodne boje koje komplementiraju tonove kože mogu upotpuniti izgled bez odvlačenja pažnje od pegica.

Prikrivanje pegica

Iako mnoge žene biraju da slave svoje pegice, neke preferiraju da ih povremeno prikriju, naročito za posebne prilike ili iz profesionalnih razloga. Puno-pokrivajući temelji mogu biti korisni za ove situacije, iako treba paziti da se izabere prava nijansa koja odgovara tonu kože. Korištenje setting pudera može pomoći da se šminka drži na mestu i da se smanji mogućnost da pegice tokom dana providu kroz šminku.

Za potpuno prekrivanje, tehnika zvana “color correction” (korekcija boje) može biti efikasna. Koristi se korištenjem nijansi koje neutrališu tamnije tonove pegica, na primer zelenkasti korektor za neutralizaciju crvenkastih tonova, koji se potom prekrije temeljem.

Zdravstveni aspekti i pegice

Ponekad pegice mogu da signaliziraju izloženost kože suncu i rizik od kožnih oboljenja poput raka. Redovan pregled kod dermatologa je preporučljiv, kako bi osigurali da sve pegice budu normalne i bezazlene. Dermatolozi mogu pratiti promene u veličini, obliku i boji pegica i odatle savetovati najbolji tretman ili preventivne korake.

Iako su pegice mahom samo benigna obeležja kože, važno je ne ignorisati promene koje mogu ukazivati na potencijalne probleme. Bilo koje iznenadne promene u pegicama, kao što su povećanje veličine, promena boje, ili nepravilan oblik, trebale bi se odmah proveriti sa stručnjakom.

Žene sa pegicama trebaju da budu svesne svoje jedinstvene lepote ali i potrebe za posebnom brigom o koži. Primena pravih tehnika šminkanja, izbor prave nege kože i redovni dermatološki pregledi će pomoći da se očuva zdravlje kože a ujedno i da se istaknu prelepe, prirodne pegice.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu