Kako naneti kontur šminku poput profesionalca

Veština konturisanja lica šminkom postala je jedna od osnovnih tehnika u svetu lepote koju mnogi žele da savladaju. Ova metoda omogućava vam da naglasite svoje najbolje atribute i prikrijete one manje poželjne, dajući vašem licu definiciju i dubinu. U ovom blog postu, pružićemo vam korak-po-korak vodič kako da kontur šminku primenite kao pravi profesionalac. Naučite tajne majstora šminke i transformišite svoje šminkerske veštine na jednostavan i efektan način.

Izbor pravih proizvoda za konturisanje

Izbor prave opreme je prvi i možda najvažniji korak u procesu konturisanja. Trebate birati između tečnih, kremastih ili praškastih tekstura u zavisnosti od tipa vaše kože i ličnih preferencija. Za masniju kožu preporučuje se upotreba praškastih proizvoda koji će pomoći u kontroli sjaja, dok su za suvu kožu bolji kremasti i tečni konturi koji doprinose dodatnoj hidrataciji. Boja kontur treba da bude dve nijanse tamnija od vaše prirodne boje kože kako biste postigli prirodan efekt senčenja.

Pravilna tehnika nanošenja kontur šminke

Kada nanosite kontur šminku, važno je znati gde tačno da postavite linije kako bi lice izgledalo skulpturisano. Generalno, tamne nijanse koristite za smanjenje ili “skrivanje” određenih delova lica (npr. duž čeljusti, na stranama nosa i ispod jagodičnih kostiju), dok svetle nijanse služe za “istaknuti” i doneti napred delove koje želite da naglasite (kao što su sredina čela, ispod očiju, vrh nosa i brada). Važno je dobro izblendati kontur kako ne bi ostale oštre linije i kako biste postigli što prirodniji izgled.

Prednosti upotrebe tehneka za blending

Blending ili izblendavanje jeste ključ uspešnog konturisanja. Ova tehnika podrazumeva temeljno razmazivanje i spajanje različitih nijansi na koži. Pomoću kvalitetnih četki za blending ili sunđerčića, trebate nežno blendati ivice između svetlih i tamnih delova, tj. prelaze između kontura i vaše osnovne šminke/fondacije. Ovim se izbegava izgled “pruga” na licu i dobija se suptilan efekat senčenja koji će izgledati prirodno čak i pod jakim osvetljenjem.

Kako odabrati prave boje za vaš ton kože

Prilikom odabira boja za konturisanje, bitno je uzeti u obzir vaš specifičan ton i podton kože. Ljudi sa toplijim podtonom kože trebali bi koristiti boje koje imaju žučkasti, zlatni ili breskvasti podton, dok onima sa hladnijim podtonom bolje stoje proizvodi sa roze, crvenastim ili plavkastim tonovima. Izuzetno je bitno izabrati boje koje se harmonično uklapaju s vašim tonom kože kako bi izgledale prirodno i ne bi stvorile neprirodan kontrast.

Konturisanje prema obliku lica

Konačno, ključno je prilagoditi tehniku konturisanja obliku vašeg lica. Svaki oblik lica ima svoje specifičnosti i potrebno je prilagoditi gdje ćete postaviti tamne i svetle nijanse kako bi najbolje izvukli njegovu prirodnu strukturu. Ovalno lice možda zahteva samo blago konturisanje, dok bi, na primer, kod kvadratnog lica možda više naglasili jagodične kosti da bi se stvorila iluzija dužine. Učenjem o konturisanju prema svom obliku lica možete značajno poboljšati opšti izgled vašeg makeup-a.

Konturisanje je umetnost koja traži praksu, strpljenje i pažnju na detalje. Uz pravilne tehnike i kvalitetne proizvode, svako može postići profesionalni izgled kontura svaki put kada se našminka. Setite se da ključ uspešnog konturisanja nije samo u alatu koji koristite, već i u tehnici, pa čak i u količini svetlosti kojom je osvetljeno lice. Eksperimentišite sa različitim tehnikama i bojama, i vremenom ćete postati pravi majstor kontur šminke.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu