Brašno leblebije: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Brašno od leblebije sve češće se koristi u kulinarstvu kao zdravija alternativa običnom brašnu. Ovaj proizvod bogat je proteinima, vlaknima, vitaminom B grupe, gvožđem i drugim hranjivim materijama koje igraju važnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja. U ovom članku istražujemo nutritivnu vrednost brašna od leblebije, njegovu kalorijsku vrednost i benefite koje ima po zdravlje.

Brašno leblebije: Nutritivna tablica

Energetska vrednost: 385 kcal
Masti: 6,7 g
– od toga zasićene masne kiseline: 0,7 g
Ugljeni hidrati: 57,6 g
– od toga šećeri: 10,7 g
Proteini: 20,8 g
So: 0,04 g
Vlakna: 11,0 g

Brašno leblebije: Proteini (sadržaj proteina)

Brašno od leblebije je sjajan izvor proteina, sa oko 22g proteina na 100g brašna. To znači da je bogatiji proteinima od većine vrsta žitarica i mnogih drugih namirnica. Proteini koje sadrži su visokokvalitetni, sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne za izgradnju mišića i održavanje dobrog zdravlja. Stoga, brašno od leblebije predstavlja odličnu alternativu za vegane i vegetarijance koji ne konzumiraju meso i druge izvore proteina životinjskog porekla. Samo jedna porcija hrane napravljene od brašna od leblebije obezbeđuje dobar deo dnevnih potreba u proteini.

Brašno leblebije: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Brašno od leblebije je sjajna alternativa za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata u ishrani. Ugljeni hidrati u brašnu od leblebije su u nižem rasponu u odnosu na tradicionalno pšenično brašno, što čini ovaj proizvod pogodnim za ljude koji pate od dijabetesa ili žele da izgube na težini. Osim toga, brašno od leblebije je bogato proteinima i vlaknima, što pruža osećaj sitosti i podržava zdrav probavni sistem. Može se koristiti u različitim jelima, kao što su hleb, kolači, testenine i palačinke.

Brašno leblebije: Masti (sadržaj masti)

Brašno leblebije bogato je zdravim mastima koje su važne za održavanje zdravog srca i krvnih sudova. Oko 70% masti u brašnu leblebije čine nezasićene masne kiseline, koje su korisne za smanjenje nivoa lošeg holesterola u krvi i poboljšanje cjelokupnog zdravlja srca. Ostalih 30% masti čine zasićene masne kiseline, koje su manje zdrave, ali u umerenim količinama ne predstavljaju pretnju po zdravlje. Brašno leblebije može biti odlična alternativa brašnu od pšenice za one koji žele da smanje unos zasićenih masti i poboljšaju svoje srce.

Brašno leblebije: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Brašno leblebije je puno korisnih vitamina i minerala. Vitamini B1, B2, B3 i B6 su ključni za metabolizam i energiju, dok vitamin E ima antioksidativna svojstva koja su korisna za zdravlje kože. Osim toga, brašno leblebije bogato je mineralima poput gvožđa, cinka i magnezijuma koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma. Takođe, ovaj proizvod sadrži i fosfor, kalijum i kalcijum koji mogu pomoći u jačanju kostiju i zuba. Ukratko, brašno leblebije je izuzetno hranljiv proizvod koji bi svako trebao uključiti u svoju ishranu.

Brašno leblebije: Kalorije (sadržaj kalorija)

Brašno leblebije je proizvod dobijen od mlevenih pečenih leblebija i predstavlja izvrsnu alternativu klasičnom pšeničnom brašnu. Osim što je bez glutena i bogat je belančevinama, brašno leblebije takođe sadrži manje kalorija nego pšenično brašno. U sto grama brašna leblebije ima 387 kalorija, dok u istoj količini pšeničnog brašna ima 364 kalorije. Takođe je bitno napomenuti da je brašno leblebije bogato dijetalnim vlaknima, što pozitivno utiče na varenje i regulaciju nivoa šećera u krvi.

Brašno leblebije: Benefiti za zdravlje

Ovo brašno dobija se mlevenjem suve leblebije, a bogato je proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Njegovi benefiti za zdravlje su brojni.

Prva i najznačajnija prednost brašna leblebije je što doprinosi održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi. To je veoma važno za osobe koje pate od dijabetesa, ali i za sve one koji žele da regulišu svoju težinu jer se izbegava naglo oslobađanje insulina koje dovodi do naglog pada energije i naglom osećaju gladi.

Još jedna prednost ovog brašna je ta što ubrzava probavu i smanjuje osećaj nadutosti. Osim toga, bogato je folnom kiselinom koja igra ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca i u prevenciji srčanih oboljenja.

Brašno leblebije je takođe dobar izvor magnezijuma, gvožđa i kalijuma, koji su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju, mišića i srca. S obzirom na ove prednosti, brašno leblebije može biti zdrava i ukusna alternativa za osobe koje žele da poboljšaju svoju ishranu i žive zdravije.

Brašno leblebije: Rizici za zdravlje

Leblebije su bogate fitinskim kiselinama, anti-nutrijentima koji mogu smanjiti apsorpciju hranljivih materija u telu, poput gvožđa i kalcijuma. Takođe, leblebije su povezane sa simptomima nadutosti i gasova.

Osim toga, neki ljudi mogu biti alergični na leblebije, što može dovesti do reakcija kao što su osip, oticanje lica i otežano disanje.

Ako odlučite da koristite brašno leblebije, važno je da uzimate u obzir ove potencijalne rizike i da se posavetujete sa stručnjakom pre nego što uvedete ovu namirnicu u svoju ishranu.

Brašno leblebije: Alergije

Brašno leblebije sve više privlači pažnju zbog svojih zdravstvenih benefita. Međutim, ono takođe predstavlja veliki problem za osobe koje pate od alergije na mahunarke. Alergije na leblebiju su prilično česte i mogu se manifestovati u vidu osipa, svraba, oticanja i poteškoća u disanju. Ako patite od alergije na leblebiju, trebalo bi da izbegavate bilo koji oblik leblebije, uključujući brašno leblebije. Međutim, postoji i rizik od ukrštenih alergija – to znači da ako ste alergični na druge vrste mahunarki, poput pasulja ili soje, postoji velika verovatnoća da ste alergični i na leblebiju. Ako ste sumnjičavi da imate alergiju na leblebiju ili bilo koju drugu hranu, obavezno se obratite svom lekaru kako biste primili pravilnu dijagnozu i sprovodili adekvatnu terapiju.

Brašno leblebije: Različite vrste koje postoje

Najčesća vrsta brašna od leblebije je svetlo brašno, koje je rezultat procesa termičke obrade. Ovo brašno ima drugačiji ukus od hladno ceđenog brašna, ali ga je lakše koristiti u kuvanju i pečenju.

Sve vrste brašna od leblebije su zdravije od klasičnog belog brašna, a takođe su odlična alternativa za one koji žele da smanje unos glutena.

Brašno leblebije: Kada je najbolje jesti

Brašno leblebije je bogato proteinima i vlaknima, što znači da može da stabilizuje šećer u krvi i održi osećaj sitosti. Zbog toga, ono bi moglo da bude dobar izbor za doručak ili užinu, kada telu treba izvor energije.

S druge strane, ako pokušavate da regulišete unos ugljenih hidrata, trebalo bi da izbegavate da jedete brašno leblebije u velikim količinama kasno uveče. Ovo će stvoriti nagli skok šećera u krvi, što bi moglo da oteža vaš san.

Ukratko, brašno leblebije može biti dobar izbor ukoliko je uključen u balansiranu ishranu i konzumira se u pravom trenutku. Razmislite o tome da ga koristite umesto pšeničnog brašna u nekim svojim omiljenim receptima, kako bi sebi pružili dodatne hranljive sastojke.

Brašno leblebije: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Da bi brašno od leblebije bilo što duže sveže i kvalitetno, važno ga je pravilno čuvati. Preporučuje se skladištenje na suvom, tamnom mestu, po mogućnosti na sobnoj temperaturi. Ako se čuva na visokim temperaturama, brašno od leblebije može brzo da izgubi svoju hranljivu vrednost i ukus.

Takođe je važno voditi računa o vremenu od otvaranja pakovanja. Preporučuje se da se brašno od leblebije potroši u roku od tri do šest meseci nakon otvaranja. Nakon ovog perioda, može se primetiti da se ukus brašna menjao, a postoji rizik od pojave buđi.

Ukoliko se vodi računa o pravilnom čuvanju brašno od leblebije može dugo da stoji i bude ukusno i kvalitetno za korišćenje u vašim omiljenim receptima.

Brašno leblebije: Kako spremiti i jesti

Brašno od leblebije je veoma hranljiv dodatak ishrani, obzirom na to da je bogato proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima. Ovo brašno se može koristiti na različite načine – kao zamena za pšenično brašno u pečenju, kao sastojak u kašama i umacima, ili kao dodatak u smutijima i proteinskim šejkovima.

Kada ga koristite u pečenju, možete zameniti do jednu trećinu pšeničnog brašna brašnom od leblebije. Ovo će jelu dati bogatiji ukus i teksturu, a istovremeno će mu dodati i hranljive sastojke. Takođe, ovaj sastojak možete koristiti i kao zgušnjivač u umacima, supama i čorbama.

Brašno od leblebije možete koristiti i kao sastojak u slatkim i slanim kašama. Dodavanjem kašike ovog brašna u zobenu kašu, quinoa kašu ili kašu od heljde, dobićete ukusnu i hranljivu kašu koja će dugo držati sitost.

Najjednostavniji način da dodate brašno od leblebije u svoju ishranu jeste da ga dodate u smuti ili proteinski šejk. Ubacite kašiku ovog brašna u svoj smuti ujutru i dobićete ukusan obrok koji će vam dati energiju za ceo dan.

Bilo da ga koristite u pečenju ili kao sastojak u kašama i umacima, brašno od leblebije je veoma hranljiv i ukusan dodatak svakodnevnoj ishrani.

Brašno leblebije: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Brašno leblebije je sve popularniji zamena za pšenično brašno, posebno među osobama koje su intolerantne na gluten ili žele da smanje unos ugljenih hidrata. Jedna porcija brašna leblebije obično iznosi oko 30 grama, što je otprilike jedna četvrtina šoljice. Ova količina sadrži oko 110 kalorija i 6 grama proteina, što ga čini izuzetno hranjivom zameno za pšenično brašno. Međutim, budući da leblebija ima visok sadržaj vlakana, preterivanje u konzumaciji brašna leblebije može dovesti do probavnih problema. Stoga, preporučuje se da se brašno leblebije konzumira u umerenim količinama, u skladu sa individualnim nutricionim potrebama.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu