Puter od indijskog oraha: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Puter od indijskog oraha sve više dobija na popularnosti zahvaljujući svojoj intenzivnoj i bogatoj aromi koja oplemenjuje brojne slatke i slane recepte. Ovaj puter je izuzetno zdrav, bogat hranljivim sastojcima i niskokaloričan, što ga čini idealnim izborom za sve one koji žele da održe uravnoteženu ishranu i poboljšaju zdravlje. U ovom članku istražujemo nutritivnu vrednost i prednosti putera od indijskog oraha, uključujući i savete za njegovu upotrebu u ishrani.

Puter od indijskog oraha: Nutritivna tablica

Hranljiva vrednost na 100g proizvoda:

Energetska vrednost: 633 kcal/2637 kJ
Masti: 62,5g
– od kojih zasićene masne kiseline: 44,7g
Ugljeni hidrati: 6,4g
– od kojih šećeri: 3,3g
Proteini: 6,7g
So: 0,05g

Sastojci: Indijski orasi 100%.

Puter od indijskog oraha: Proteini (sadržaj proteina)

Puter od indijskog oraha sadrži velike količine proteina koje su odlične za izgradnju mišićne mase i za obnovu ćelija. Sa svojih 10 grama proteina na porciju, puter od indijskog oraha savršen je izvor proteina za vegane i vegetarijance koji ne konzumiraju meso. Proteini su takođe važni za očuvanje kose, kože i noktiju, a takođe olakšavaju rad mozga i poboljšavaju raspoloženje. Uz sve to, proteinski sadržaj u puteru od indijskog oraha doprinosi osećaju sitosti nakon konzumiranja.

Puter od indijskog oraha: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Puter od indijskog oraha je bogat izvor ugljenih hidrata, pružajući energiju koja je potrebna našem telu. Ugljeni hidrati su esencijalni makronutrijenti koji pomažu u održavanju pravilnog funkcionisanja mozga, mišića i sistema za varenje. Jedna kašika putera od indijskog oraha sadrži oko 8 grama ugljenih hidrata, što ga čini veoma korisnim dodatkom ishrani, posebno za sportiste i fizički aktivne osobe. Osim toga, puter od indijskog oraha je takođe bogat zdravim mastima i proteinima, a lako se može dodati u različite recepte za povećanje ukusa i hranjive vrednosti.

Puter od indijskog oraha: Masti (sadržaj masti)

Puter od indijskog oraha bogat je zdravim mastima koje su neophodne za optimalno zdravlje organizma. Ovaj puter sadrži visok procenat mononezasićenih i polinezasićenih masti, a istovremeno je niskokaloričan pa zbog toga može biti odličan izbor za one koji vode računa o ishrani. Mononezasićene i polinezasićene masti doprinose zdravlju srca, smanjujući nivo lošeg holesterola i rizik od srčanih oboljenja. Takođe, puter od indijskog oraha može pomoći pri održavanju zdrave težine, jer masti ubrzavaju metabolizam i čine da se osećamo duže sitim.

Puter od indijskog oraha: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Puter od indijskog oraha je bogat izvor vitamina i minerala koji su neophodni za održavanje zdravog organizma. Ovaj puter sadrži vitamine B, C, E i K, kao i minerale poput kalijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i bakra. Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, dok vitamini B kompleksa igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog nervnog sistema i metabolizmu. Minerali poput kalijuma i magnezijuma pomažu u regulaciji krvnog pritiska i srčanog ritma, dok cink i bakar podstiču rast i obnovu ćelija. Puter od indijskog oraha je odličan dodatak vašoj ishrani, uključujući ga u različite recepte poput smutija, namaza ili poslastica.

Puter od indijskog oraha: Kalorije (sadržaj kalorija)

Puter od indijskog oraha je ukusna i zdrava alternativa puteru od kikirikija. Količina kalorija u 100 grama putera iznosi između 560-600, što ga čini visokokaloričnom hranom. Međutim, većina kalorija potiče od zdravih masti. Takođe, puter od indijskog oraha sadrži i važne hranjive sastojke kao što su proteini, dijetalna vlakna i vitamini. Iako je dobro konzumirati ga umjereno, puter od indijskog oraha može biti odličan dodatak u ishrani, posebno za vegetarijance i vegane koji žele povećati unos proteina.

Puter od indijskog oraha: Benefiti za zdravlje

Prvo i najvažnije, puter od indijskog oraščića je bogat mastima dobre kvalitete. One su nam potrebne za pravilan rad organizma, a indijski oraščići su izvor mononezasićenih i polinezasićenih masti koje pomažu u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i upalnih procesa u telu. Puter od indijskog oraščića je takođe bogat vitaminom E, koji štiti ćelije od oštećenja slobodnim radikalima, dok magnezijum koji se nalazi u ovom namazu igra važnu ulogu u održavanju zdravih kostiju i mišića.

Koje su još dobrobiti putera od indijskog oraščića? On sadrži i veliku količinu proteina, koji su nam potrebni za izgradnju i održavanje mišića, kao i vlakna koja pomažu varenju i održavanju zdravog crevnog trakta. Zbog niskog sadržaja ugljenih hidrata, puter od indijskog oraščića je odličan izbor za one koji žele da izbegnu preterano unošenje šećera u organizam.

Ukratko, puter od indijskog oraščića je hranljiv i ukusan dodatak ishrani, koji ima brojne zdravstvene beneficije. Pokušajte da ga uvrstite u svoj jelovnik i iskoristite sve prednosti koje ovaj namaz može da ponudi.

Puter od indijskog oraha: Rizici za zdravlje

Prvo, puter od indijskog oraha sadrži visoke količine biljnog ulja koje može povećati nivo masnoća u krvi, što negativno utiče na zdravlje srca. Osim toga, puter od indijskog oraha može sadržati visoku koncentraciju kalorija, pa se ne preporučuje osobama koje pokušavaju da smanje svoju težinu ili održe zdravu telesnu težinu.

Drugi rizik je rizik od kontaminacije aflatoksinima. Ovi toksini mogu biti prisutni u jezgru indijskog oraha, a ako se ne obradi ispravno, mogu biti štetni za ljudsko zdravlje.

Ukratko, puter od indijskog oraha može biti zdrav dodatak ishrani kada se uzima umereno i kada se koristi proizvod koji je pravilno obrađen da bi se smanjio rizik od aflatoksinima. Pre upotrebe putera od indijskog oraha, važno je konsultovati se sa svojim lekarom kako biste se upoznali sa rizicima i koristima koje može doneti vašem zdravlju.

Puter od indijskog oraha: Alergije

Puter od indijskog oraha predstavlja idealnu zamenu za puter od kikirikija za one koji su alergični na ovu namirnicu. Ova alergija može biti veoma opasna, izazivajući teške reakcije organizma u nekim slučajevima.

Indijski orah ne pripada istoj porodici kao i kikiriki, pa su alergije izuzetno retke. Međutim, ukoliko postoji alergija na orašaste plodove uopšteno, potrebno je biti oprezan sa konzumiranjem putera od indijskog oraha.

Za one koji su alergični na kikiriki, a ne na orašaste plodove, ovo predstavlja zdraviju alternativu koja je bogata esencijalnim masnim kiselinama i proteinima, koje su vaše telo zahvalno prihvata. Puter od indijskog oraha je takođe veoma svestran sastojak, jer može da se koristi ne samo kao zamena za kikiriki puter, već i kao dodatak smoothijima, namazima ili pecivima.

Puter od indijskog oraha: Različite vrste koje postoje

Postoje različite vrste putera od indijskog oraha, a najpopularniji su oni od sirovog indijskog oraha. Ovi puteri su veoma kremasti i imaju izraženu slatkastu notu koju karakteriše indijski orah. Pečeni puter od indijskog oraha ima snažniji i bogatiji ukus, ali manje je kremast. Osim toga, postoje i varijante koje se mešaju sa drugim sastojcima, kao što su med, cimet, kakao ili kokos.

Puter od indijskog oraha može da se koristi na razne načine u kulinarstvu. Može se dodati u smutije, slatke i slane umake, kao i u poslastice poput kolača i torti. Ovaj zdravi namaz je idealan za ljude koji žele da zadrže zdrav način ishrane bez odricanja od ukusne hrane.

Puter od indijskog oraha: Kada je najbolje jesti

Puter od indijskog oraha može se koristiti u različitim obrocima tokom dana. Međutim, postoje neka vremena kada je najbolje jesti ovaj ukusni namaz.

Jedan od najboljih trenutaka za konzumiranje putera od indijskog oraha je ujutro. Ova namirnica je bogata hranljivim sastojcima i energijom koja će vam pomoći da započnete dan na najbolji mogući način. Dodajte ga na tost, ovsenu kašu ili jogurt za zdrav i hranljiv doručak.

Puter od indijskog oraha takođe može biti odličan izvor energije tokom dana. Ako vam je potrebna brza užina, nanesite ga na voće ili koristite kao namaz za sendvič.

Takođe je dobro jesti puter od indijskog oraha nakon vežbanja. Ovaj ukusni namaz će vam pomoći da nadoknadite izgubljene hranjive sastojke i poboljšate svoje zdravlje.

U svakom slučaju, puter od indijskog oraha je ukusan i hranljiv namaz koji možete jesti u bilo koje doba dana. Uz to, budite svesni koliko ga jedete, jer sadrži dosta kalorija i masti.

Puter od indijskog oraha: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Puter od indijskog oraha, takođe poznat i kao maslac od indijskog oraha, je sve popularniji dodatak ishrani zbog svog specifičnog ukusa i velikog broja zdravstvenih benefita. Kada ga kupujete, važno je obratiti pažnju na to da se radi o organskom proizvodu, proizvedenom bez dodataka, konzervansa ili veštačkih boja.

Kada je u pitanju skladištenje putera od indijskog oraha, najbolje ga je držati u staklenoj tegli ili posudi sa poklopcem u frižideru ili zamrzivaču. Ako se pravilno čuva, puter od indijskog oraha može trajati do šest meseci u frižideru, a i do godinu dana u zamrzivaču.

Kako bi se očuvali svi zdravstveni benefiti ovog putera, važno je da ga čuvate na temperaturi od 4 do 8 stepeni Celzijusa i što manje mu je izlažite vazduhu i svetlosti. Takođe, pre upotrebe, potrebno je dobro promešati puter kako bi se sjedinile sve komponente.

Ukoliko ga koristite za pripremu jela, najbolje je da ga dodate pri kraju kuvanja kako bi se očuvao njegov ukus i hranljive vrednosti. Kada ga koristite kao namaz, možete ga kombinovati sa različitim vrstama hleba, žitaricama ili voćem. Na taj način ćete osigurati unos esencijalnih masnih kiselina koji će pomoći vašem organizmu da funkcioniše optimalno.

Puter od indijskog oraha: Kako spremiti i jesti

Puter od indijskog oraha, poznat i kao kremasti namaz od kikirikija, popularan je dodatak mnogim jelima i snackovima. Da biste ovo zdravo i ukusno jelo pripremili, potrebno vam je nekoliko jednostavnih sastojaka kao što su indijski orasi, med i malo soli.

Postupak je takođe jednostavan: samo treba da stavite indijske orahe u blender, po želji dodajte med i malo soli, i blendirajte dok ne dobijete glatku, kremastu smesu. Nakon toga, možete ga jesti samog, koristiti kao namaz za hleb, ili ga dodati u smoothie ili neko drugo jelo po izboru.

Puter od indijskog oraha je zdrav i hranljiv obrok, bogat proteinima, vlaknima, antioksidantima i zdravim mastima. Ovaj ukusan namaz može pomoći u održavanju zdravlja srca, poboljšanju funkcije mozga, smanjenju upala i čak boljem snu.

Zar ne biste i vi voleli da u svom hladnjaku uvek imate malo ovog zdravog i ukusnog namaza? Probajte već danas da napravite puter od indijskog oraha i uživajte u njegovom ukusu i koristima za svoje zdravlje.

Puter od indijskog oraha: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Puter od indijskog oraha je ukusan, hranljiv izvor zdravih masnoća. Međutim, poput svakog drugog putera i ove namirnice treba konzumirati umjereno. Uobičajena veličina porcije putera od indijskog oraha je 1-2 kašičice. Ova količina sadrži oko 100-200 kalorija, tako da je važno odmeriti količinu koju jedemo. Osim toga, puter od indijskog oraha sadrži i određene količine ugljenih hidrata i proteina, pa ga treba uključiti u zdravu i uravnoteženu ishranu, a ne samo kao glavnu namirnicu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu