Amarant: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Amarant je superhrana koja je sve popularnija u svetu i zbog svog bogatog nutritivnog sastava, kao i poboljšanja zdravlja koje može da izazove. Ova žitarica je bogata proteinima, vlaknima, kompleksnim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima, a pritom je bez glutena. U ovom članku ćemo razmotriti nutritivnu tablicu amaranta, njegovu kalorijsku vrednost i benefite za zdravlje.

Amarant: Nutritivna tablica

Nutritivna vrednost na 100g:

Energetska vrednost: 371 kcal

Masti: 6.5g

– zasićene masti: 1.5g
– jednostruko nezasićene masti: 1.5g
– višestruko nezasićene masti: 3g

Holesterol: 0mg

Natrijum: 4mg

Ugljeni hidrati: 65g

– dijetetska vlakna: 7g
– šećeri: 1g

Proteini: 13g

Vitamin A: 2% Dnevne vrednosti

Vitamin C: 4% Dnevne vrednosti

Kalcijum: 16% Dnevne vrednosti

Gvožđe: 36% Dnevne vrednosti

*Procenat dnevne vrednosti se odnosi na 2000 kalorija dnevno. Vaše potrebe mogu biti veće ili manje u zavisnosti od pola, starosti, telesne težine i nivoa fizičke aktivnosti.

Amarant: Proteini (sadržaj proteina)

Amarant je dvosedmična biljka koja se gaji zahvaljujući svojoj visoko hranjivoj vrednosti. Amarant je izuzetan izvor proteina sa sadržajem između 12-18% što ga čini bogatijim izvorom proteina od mnogih biljaka. U proteine iz amaranta spadaju sledeći aminokiseline: lizin, metionin i cistein. To je značajno jer pomaže ljudima da dobiju sve esencijalne aminokiseline koje njihova tela ne mogu proizvesti samostalno. Amarant je zato posebno popularan među vegetarijancima, veganima i ljudima koji žele da smanje unos mesa u svojoj ishrani.

Amarant: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Amarant je povrće koje sadrži ugljene hidrate u značajnoj meri. Ova biljka je bogata proteinima, vlaknima i antioksidantima, a sadrži i manju količinu masti. Amarant ima nizak glikemijski indeks, što znači da ne povećava nivo šećera u krvi brzo i naglo, što ga čini idealnim izborom za osobe koje žele da održe stabilan nivo šećera u krvi. Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu, amarant se može koristiti u ishrani osoba koje žele da poboljšaju svoje zdravlje i ubrzaju metabolizam.

Amarant: Masti (sadržaj masti)

Amarant je pseudocereal koji je poznat po svom visokom nutritivnom sadržaju i zdravstvenim koristima. U odnosu na druge žitarice, amarant ima znatno više masti – više od 50% ukupnih kalorija dolazi od masti. Međutim, ovo nije loša vest jer se radi o zdravim mononezasićenim i polinezasićenim mastima koje su dobre za srce. Amarant takođe sadrži omega-3 masne kiseline koje pomažu u upalnih procesima u telu. Ukusna zdrava zrna amaranta se mogu koristiti u raznim jelima, kao što su salate, čorbice, pire krumpir i kruh.

Amarant: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Amarant je bogat vitaminima i mineralima, što ga čini savršenim dodatkom vašoj ishrani. Sadrži visoke koncentracije vitamina A, B6 i K, kao i folata i riboflavina. Takođe je bogat mineralima poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, koji igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, mišića i srca. Sa svojim visokim sadržajem proteina i vlakana, amarant je idealan za vegane i vegetarijance koji žele zdravu alternativu mesu.

Amarant: Kalorije (sadržaj kalorija)

Amarant je pseudocerealna biljka koja je bogata hranjivim sastojcima. Kada je u pitanju njegov kalorijski sadržaj, amarant nudi otprilike 370 kalorija u 100 grama. Međutim, ovaj pseudocereal je takođe bogat vlaknima, vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje zdravlja. Amarant je bogat proteinima, a takođe sadrži i esencijalne aminokiseline koje su veoma važne za ljudski organizam. Osim toga, amarant je bezglutenska namirnica koja je laka za probavu i može se koristiti u različitim kulinarskim receptima. S obzirom na sve ovo, amarant je odličan dodatak ishrani za one koji žele da održe zdrav i uravnotežen način života.

Amarant: Benefiti za zdravlje

Amarant je zdrava, prirodna i vrlo hranljiva biljka, koja može imati pozitivne efekte na zdravlje kada se konzumira redovno. Ova biljka je bogata proteinima, esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima, kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i kalijum. Upravo zbog toga, amarant se smatra sjajnom namirnicom za one koji žele da povećaju unos hranljivih sastojaka u ishrani.

Osim toga, istraživanja pokazuju da amarant može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, smanjenju holesterola, poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja, jačanju imunog sistema i poboljšanju probave. Takođe, zbog svojih antiinflamatornih svojstava, amarant se smatra korisnim za smanjenje upala u organizmu.

Amarant se može konzumirati na razne načine – kao dodatak u salatama, kuvan kao prilog uz glavno jelo, u vidu žitne kaše ili u formi brašna za pečenje. Bez obzira na način konzumiranja, amarant može doneti mnoge benefite za zdravlje i dobrobit organizma.

Amarant: Rizici za zdravlje

Iako se amarant često pominje kao “superhrana” zbog svojih hranljivih svojstava, postoji nekoliko rizika za zdravlje povezanih sa njegovom upotrebom.

Neki ljudi mogu biti alergični na ovo zrno i doživeti simptome poput svraba, osipa i otežanog disanja. Takođe, amarant sadrži oksalate, supstance koje mogu dovesti do formiranja bubrežnih kamenaca kod osoba sklonih tome.

Osim toga, ako se konzumira u velikim količinama, amarant može dovesti do povećanja nivoa oksalata u organizmu i oštetiti bubrege. Takođe je važno napomenuti da se amarant često uzgaja u nepoželjnim uslovima koji mogu dovesti do kontaminacije pesticidima i drugim zagađivačima.

Ukratko, dok amarant može biti korisna namirnica u prehrani, važno je imati na umu rizike povezane sa njegovom upotrebom i koristiti ga umereno. Takođe je preporučljivo kupovati organski uzgajane biljke kako bi se smanjio rizik od kontaminacije.

Amarant: Alergije

Amarant, zrnasta biljka koja je postala popularna u ishrani zbog svojih izuzetnih nutritivnih osobina, kao što su proteini i vlakna, može biti odličan izbor za one koji pate od alergija na hranu ili intolerancija. Amarant je prirodno bez glutena, što znači da predstavlja odličan izbor za osobe sa celijakijom ili alergijama na gliadin ili gluten.

Pored toga, amarant je bogat magnezijumom, što može pomoći u ublažavanju simptoma alergija, poput suzenja očiju, oticanja, kijanja i svraba. Ova zrnasta biljka sadrži i fitoestrogene, koji mogu pomoći u smanjenju nivoa histamina u organizmu, što je takođe korisno za osobe koje pate od alergija.

Međutim, kao i kod svih namirnica, mogu postojati individualne razlike u toleranciji na amarant. Ukoliko sumnjate u alergiju na amarant ili bilo koju drugu namirnicu, potražite savet medicinskog stručnjaka.

Amarant: Različite vrste koje postoje

Amarant je biljka koja dolazi iz obitelji Amaranthaceae. Postoji više od 60 vrsta ove biljke koje se uzgajaju širom svijeta. Amarant se razlikuje po boji, okusu, obliku i veličini i svaka vrsta može imati različite značajke koje je čine jedinstvenom.

Jedna od najpopularnijih vrsta amaranta je Amaranthus cruentus. Ova vrsta ima veliku primjenu u prehrani, kozmetici i tradicionalnoj medicini. Druga popularna vrsta je Amaranthus tricolor poznata kao “mljeveni amarant” koja se često koristi u juhama i varivima. Amaranthus caudatus ili repati amarant poznat je po svojim raskošnim slojevitim listovima te se koristi i u aranžmanima.

U Aziji se uzgaja Amaranthus hypochondriacus, koja se smatra jednom od najzdravijih vrsta žitarica. Tu su i druge vrste amaranta poput Amaranthus retroflexus koja je domaća u Europi, a Amaranthus spinosus koja se uzgaja uglavnom u Africi.

Sve vrste amaranta su bogate proteinima, vlaknima, antioksidansima i drugim nutrijentima koji su važni za zdravlje. Stoga, uključivanje određene vrste amaranta u prehranu može biti korisno za održavanje cjelokupnog zdravlja.

Amarant: Kada je najbolje jesti

Amarant je superhrana koja obiluje proteinima, vlaknima i esencijalnim hranljivim sastojcima, a koja dolazi u nekoliko varijanti, uključujući amarant brašno, amarant žitarice, amarant pahuljice i amarant ulje. Sama ta raznolikost znači da amarant može biti dodatak vašim omiljenim jelima u bilo kojem obliku, bilo to u obliku dodatka svojoj uobičajenoj smuti, kao dodatak piletini ili u obliku brašna u pecivima ili drugim pecivima.

Kada je riječ o tome kada jesti amarant, najbolje je da ga konzumirate u zdravom obroku koji će vam pružiti energiju i hranljive sastojke koje vaše tijelo treba da radi svoj posao. Dakle, amarant je savršen izbor za doručak koji će vam dati potreban podsticaj za početak dana. Takođe, amarant možete jesti tokom dana kao međuobrok kako biste ostali sitiji i smanjili žudnju za nezdravom hranom. Pored toga, amarant se može koristiti za pripremu ukusnih i zdravih večera poput povrtnih grilovanih jela ili salata koje mogu postati vaša omiljena hrana. Ukratko, jedite amarant u bilo koje doba dana kada vam odgovara, a on će vam obezbediti zdrave sastojke, energiju i punjenje koje vaše tijelo zaslužuje.

Amarant: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Amarant je zdrava i hranljiva biljka koja se često koristi u ishrani. Međutim, da biste iskoristili njene blagodeti, važno je znati kako pravilno čuvati amarant.

Kada kupujete amarant, birajte pakovanja koja su čvrsto zatvorena, bez tragova vlage i plesni. Poželjno je da bude skladišten u staklenim posudama na tamnom i hladnom mestu, kao što su ostava ili frižider. Takođe, amarant se može čuvati u hermetički zatvorenoj plastičnoj kesi na sobnoj temperaturi do tri meseca.

Amarant takođe može da se smrzava, što znači da se može čuvati do 6 meseci u frižideru. Pre nego što zamrznete amarant, osušite ga i izmrvite u sitne delove. Zatim ga stavite u plastičnu kesu i zamrznite.

Kada koristite amarant, uvek proverite da li je svež tako što ćete ga mirisati i osetiti teksturu. Ako primetite bilo kakve znakove truljenja, bacite ga. Sa pravilnim skladištenjem, amarant će se održati dugo i zadržati sve hranljive sastojke koje sadrži.

Amarant: Kako spremiti i jesti

Amarant je supernamirnica koja se može koristiti u različitim jelima. Uglavnom se koriste sjemenke, ali mogu se koristiti i listovi. Amarant se može koristiti kao zamjena za rižu, quinou ili bulgur. Sjemenke amaranta se mogu kuhati kao riža, pržiti kao kokice ili peći u pećnici. Amarant predstavlja bogat izvor bjelančevina i minerala, kao što su magnezij, kalcijum i željezo. Amarant ima snažan orašasti okus i treba ga dobro isprati prije upotrebe. Jesti amarant je sjajan način da se poboljša prehrana i postigne optimalno zdravlje. Amarant se može koristiti u smutijima, juhama, varivima, salatama i slatkim jelima. Neka od jela koja se mogu pripremiti sa amarantom uključuju vafle, palačinke i hljeb. Isprobajte amarant i iskoristite ga u zdravim i ukusnim jelima.

Amarant: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Amarant je pseudocereal koji spada u superhranu i postaje sve popularniji kao nutritivno bogat izbor. Koliko amaranta možemo jesti u jednoj porciji zavisi od željenih nutritivnih benefita i konteksta ishrane. Opšta preporuka je oko 1/4 šolje (45g) suvog amaranta ili 3/4 šolje (175g) kuvanog amaranta po obroku. Međutim, osobe koje pokušavaju da izgube na težini ili ograniče unos kalorija, mogu smanjiti veličinu porcije. Takođe, treba obratiti pažnju na dodavanje drugih namirnica u jelo kako bi se izbalansirala ishrana.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu