Brokoli Rapini (Rabe): Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Brokoli rapani, poznat i kao rabe ili brokoli di rapa, povrće je koje se sve više popularizuje zbog svojih nutritivnih benefita. Raste kao zeljasta biljka i podseća na divlji brokoli, ali ima specifičan i intenzivan ukus. U ovom članku ćemo se baviti kalorijskim sadržajem, nutritivnom tablicom i zdravstvenim beneficijama konzumiranja brokolija rapinija.

Brokoli Rapini (Rabe): Nutritivna tablica

Energetska vrijednost: 31 kcal
Masnoće: 0,5 g
Ugljikohidrati: 5,2 g
Bjelančevine: 3,2 g
Vlakna: 3,3 g
Željezo: 1,5 mg
Kalcijum: 118 mg
Vitamin C: 69,9 mg
Vitamin A: 2,8 µg

Brokoli Rapini (Rabe): Proteini (sadržaj proteina)

Ova zelena biljka sadrži oko 3,2 grama proteina po šolji (100 grama). Brokoli rapini takođe sadrži esencijalne aminokiseline koje naš organizam ne može proizvesti sam, što znači da su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma. Za vegane ili one koji ne jedu meso, brokoli rapini je dobar izvor proteina koji doprinosi izgradnji mišićne mase i obnavljanju ćelija u telu.

Brokoli Rapini (Rabe): Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Naime, jedna šoljica iseckanog brokolija rapinija ima oko 2,7 grama ukupnih ugljenih hidrata, od čega 1,3 grama čine vlakna. Ova vrsta povrća je izuzetno niskokalorična, te predstavlja sjajno rešenje za one koji žele da smanje unos ugljenih hidrata, a pritom žele da održe zdravu ishranu. Brokoli rapini je takođe bogat vitaminima i mineralima, te jedna porcija (100g) ovog povrća može obezbediti preporučenu dnevnu dozu vitamina C, K i A.

Brokoli Rapini (Rabe): Masti (sadržaj masti)

Jedna od ključnih informacija jeste činjenica da ova biljka sadrži vrlo malo masti, a sa druge strane, obiluje vlaknima koji regulišu nivo holesterola u krvi. Sa samo 0,2 grama masti po serviranju, brokoli rapini se ubraja u namirnice sa niskim sadržajem masnoća, što ga čini idealnom namirnicom za one koji žele da održavaju i poboljšaju svoju liniju i zdravlje uopšte.

Brokoli Rapini (Rabe): Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Brokoli rabe je izuzetno pun hranljivih sastojaka. Ovo povrće je bogato vitaminima C, K i A, ali i vitaminima B grupe, kao što su B6 i folna kiselina. Osim toga, sadrži i minerale poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma, kao i kalijuma i bakra. Zahvaljujući svom bogatom nutritivnom sastavu, brokoli rabe je sjajan izbor za održavanje dobrog zdravlja, jačanje imuniteta i prevenciju mnogih bolesti.

Brokoli Rapini (Rabe): Kalorije (sadržaj kalorija)

U jednoj porciji od 100 grama, brokoli rapini sadrži samo 28 kalorija. Osim toga, ovo povrće je izuzetno bogato vitaminima A, C i K, kao i gvožđem i kalcijumom. Zbog svojih nutritivnih svojstava, brokoli rapini se često preporučuje kao zdrav izbor hrane u ishrani svih koji žele da održe svoju telesnu težinu, a istovremeno dobiju dovoljno hranljivih materija.

Brokoli Rapini (Rabe): Benefiti za zdravlje

Ova zelena biljka slična je brokoliju, ali ima gorčiji ukus i tanje stabljike. Međutim, poznato je da sadrži moćne hranljive materije koje doprinose zdravlju organizma.

Brokoli rapini bogat je fitohemijskim jedinjenjima, kao što su sulforafan, karotenoidi (lutein, zeaksantin, beta-karoten), flavonoidi i fenolne kiseline. Ova jedinjenja imaju antioksidativno svojstvo koje štiti ćelije od oštećenja slobodnih radikala. Takođe, brokoli rapini je izvor vitamina C, K i A, kao i minerala poput kalcijuma, gvožđa i kalijuma.

Konzumiranje brokolija rapini povezano je sa poboljšanjem digestivnog sistema, regulisanjem nivoa šećera u krvi, smanjenjem upala i rizika od kardiovaskularnih oboljenja. Osim toga, ovo povrće može pomoći u jačanju imunološkog sistema i pružiti podršku zdravlju kostiju.

S obzirom na brojne benefite za zdravlje, preporučuje se da brokoli rapini bude deo uravnotežene ishrane. Možete ga koristiti u pripremi ukusnih jela, poput salata, supa, variva i pita.

Brokoli Rapini (Rabe): Rizici za zdravlje

Brokoli rapini, poznat i pod nazivom Rabe, je varijacija brokolija koja potiče iz Italije. Mnogi smatraju da je ova varijanta pojačano gorka i pikantnija od standardnog brokolija. Iako je bogata vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, vitamin K i gvožđe, postoje neki rizici za zdravlje koji treba uzeti u obzir.

Prvo, brokoli rapini sadrži velike količine vitamina K, koji može kompromitovati efikasnost lekova za razrjeđivanje krvi. Osobe koje koriste ove lekove trebalo bi da ograniče konzumiranje brokolija rapini.

Drugi rizik se odnosi na visok nivo oksalata u ovoj biljci. Oksalati se mogu vezati sa kalcijumom i drugim mineralima u telu, stvarajući kristale koji mogu da dovedu do stvaranja kamenja u bubrezima. Osobe koje pate od hroničnog ili akutnog problema sa bubrezima trebalo bi da izbegavaju konzumiranje ove biljke.

Kao i sa svim namirnicama, umjereno konzumiranje brokolija rapini može biti deo zdrave ishrane, ali pojedinci sa specifičnim zdravstvenim problemima treba da konsultuju svog lekara pre uključivanja u svoju ishranu.

Brokoli Rapini (Rabe): Alergije

Brokoli Rapini ili Rabe je vrsta koja je sastavni deo italijanske kuhinje i postaje sve popularnija i u drugim kuhinjama. Međutim, kao i kod drugih vrsta cruciferous povrća, brokoli Rapini može izazvati alergijske reakcije kod ljudi koji su preosetljivi na određene proteine.

Simptomi alergije na brokoli Rapini mogu uključivati oticanje usana i lica, trnjenje jezika i usana, svrab, urtikariju i otežano disanje. U retkim slučajevima, alergijska reakcija može biti ozbiljna i izazvati anafilaksiju, što predstavlja životno ugrožavajuću situaciju.

Ukoliko imate alergiju na neku drugu vrstu cruciferous povrća, kao što su brokoli, karfiol ili prokelj, postoji veća mogućnost da ćete biti alergični i na brokoli Rapini. Ako osetite bilo kakve simptome alergije nakon konzumiranja ove vrste povrća, obratite se lekaru odmah kako bi se ustanovio uzrok i odgovarajuća terapija.

Brokoli Rapini (Rabe): Različite vrste koje postoje

Postoji nekoliko sorti Brokoli Rapinija koje se razlikuju po veličini, ukusu i teksturi. Neki od najčešćih tipova su “Cima di Rapa”, koji ima višu stabljiku i manje listove, i “Sessantina Grossa”, koji je krupniji i gorčiji od ostalih.

Brokoli Rapini se može koristiti kao prilog uz meso, ribu ili kao sastojak u različitim jelima, poput paste ili supe. Kada kupujete ovo povrće, birajte uzane stabljike i sveže listove bez ikakvih oštećenja.

Ukoliko volite da eksperimentišete u kuhinji, ova različita varijanta brokolija definitivno predstavlja interesantnu opciju.

Brokoli Rapini (Rabe): Kada je najbolje jesti

Kada je najbolje jesti brokoli rapini? Ovo povrće se može naći u ponudi tokom cele godine, ali najbolje je jesti ga u kasnu jesen ili rano proleće. Zimi mu je potrebno previše sunca da bi uspeo da naraste, dok mu leto donosi previše toplote, što utiče na gorkast ukus. Ukoliko nam je raspoloživo, najbolje je birati organski proizveden brokoli rapini, kako bismo bili sigurni da sadrži sve potrebne hranljive sastojke.

Brokoli rapini se najčešće koristi u italijanskoj kuhinji, a odlično se slaže sa testeninom, pečurkama, belim lukom i maslinovim uljem. Može se kuvati, ali i jesti sirov, kao deo salate. Tokom pripreme potrebno je ukloniti oštre listove, a zatim iseći stabljiku i listove na manje komade. Važno je napomenuti da se brokoli rapini može uključiti u raznovrsne obroke kao deo uravnotežene ishrane.

Brokoli Rapini (Rabe): Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Brokoli rapini treba držati u frižideru, idealno u providnoj plastičnoj vreći ili posudi sa poklopcem. Takođe je najbolje držati ga na najhladnijoj polici frižidera, nekoliko centimetara daleko od strujanja vazduha.

Kada se čuva na ovaj način, brokoli rapini može trajati do 5 dana. Međutim, treba imati na umu da će brzo početi da vene, zato je najbolje da se koristi u roku od 2 do 3 dana.

Brokoli rapini se može zamrznuti, ali je preporučljivo da ga prethodno blanširate. Na ovaj način će sačuvati sve hranljive sastojke i zadržati svoju teksturu i ukus. Nakon toga ga možete staviti u plastične kese i zamrznuti u zamrzivaču. Tako može trajati do 3 meseca.

Brokoli Rapini (Rabe): Kako spremiti i jesti

Kada pripremate brokoli rapini, važno je da ga dobro očistite i isperete, posebno krajnje delove stabljika koji su često tvrdi i neukusni. Takođe ga treba kuvati ili blanširati pre nego što se doda u jelo ili salatu.

Možete ga koristiti u raznim jelima, kao što su paste, pice, čorbe i salate. Možete ga poslužiti i kao prilog uz ribu ili meso.

Kada kuvate brokoli rapini, pomiješajte ga sa nekim aromatičnim biljem poput ruzmarina ili belog luka. Takođe možete koristiti maslinovo ulje kako biste dodali ekstra ukus.

Uzmite u obzir da brokoli rapini sadrži dosta vitamina K i gvožđa. Može vam pomoći u održavanju zdravih kostiju i pomoći u prevenciji anemije. Stoga, probajte ovaj ukusni i zdrav povrtni dodatak vašoj ishrani.

Brokoli Rapini (Rabe): Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Brokoli Rapini ili Rabe, popularna zeljasta biljka koja se može pronaći u mnogim mediteranskim zemljama, kao i u Sjevernoj Americi, puna je hranljivih sastojaka i idealna je za uključivanje u različite obroke. Koliko zapravo možemo jesti ovog izuzetno zdravog povrća? Preporučena veličina porcije za ovo povrće iznosi oko 100 grama, a preporučuje se konzumiranje do tri različite porcije dnevno. Tako ćete osigurati dovoljno hranjivih sastojaka koje brokoli rapini sadrži i unaprijediti svoje zdravlje.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu