Maslac: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Maslac je jedan od najpopularnijih vrsta mlečnih proizvoda koji se koriste u kuhinji širom sveta. Iako sadrži prilično veliku količinu kalorija, maslac takođe ima i niz nutritivnih benefita za zdravlje koje ne bi trebalo ignorisati. Ovaj članak će vam dati detaljniji uvid u nutritivnu tablicu maslaca kao i njegove potencijalne zdravstvene benefite koje bi svako trebao da zna.

Maslac: Nutritivna tablica

Nutritivna vrijednost maslaca na 100 grama:

Energetska vrijednost: 734 kalorija

Proteini: 0,85 grama

Masti: 81,11 grama

Ugljikohidrati: 0,06 grama

Šećeri: 0,06 grama

Vlakna: 0 grama

Sol: 0,02 grama

Maslac: Proteini (sadržaj proteina)

Maslac je poznat kao bogat izvor masti, ali mnogi ne znaju da takođe sadrži i proteine. Proteinski sadržaj u maslacu može varirati između 0,5% i 3%, u zavisnosti od proizvođača i nutritivnih činjenica. Kvalitet proteina u maslacu se ocenjuje kao nizak, ali oni su i dalje korisni u ishrani. Maslac ne bi trebalo da bude vaša glavna namirnica bogata proteinima, ali ga možete koristiti kao dopunu ishrani. Dakle, maslac može da vam pomogne da unesete dodatne proteine, ali nemojte se oslanjati na njega kao na primarni izvor.

Maslac: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Maslac ne sadrži ugljene hidrate, što ga čini savršenim izborom za one koji žele da smanje unos ovog nutritivnog elementa. Ugljeni hidrati su jedan od tri glavna makronutrijenta, zajedno sa proteina i masnoćama, i predstavljaju važan izvor energije za telo. Ipak, preterano konzumiranje ugljenih hidrata može dovesti do povećanja telesne mase, povećanog rizika od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Maslac može pomoći u kontroli unosa ugljenih hidrata i pruža zdrave masti koje su neophodne za pravilno funkcionisanje organizma.

Maslac: Masti (sadržaj masti)

Maslac se sastoji uglavnom od masti, koja čini oko 80% njegove mase. Od toga, oko 50% su zasićene masne kiseline, a 30% su nezasićene. Uz to, maslac sadrži i male količine proteina i šećera. Zasićene masne kiseline u maslacu su dobro poznate po svom potencijalu da povećaju rizik od srčanih bolesti, ali neke studije sugeriraju da umjerena količina maslaca u prehrani neće nužno štetiti zdravlju. U svakom slučaju, važno je umjereno konzumirati maslac i birati kvalitetan, prirodni maslac bez aditiva i umjetnih sastojaka.

Maslac: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Maslac je namirnica bogata vitaminima i mineralima važnim za zdrav organizam. Od vitamina u maslacu ima A, D, E, K i B12. Vitamin A i E su poznati po svom antioksidativnom dejstvu i odlični su za zdravlje kože. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma i sreće se u vrlo malim količinama u hrani. Vitamini B12 pomažu u održavanju zdravog nervnog sistema. Od minerala, maslac sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum i selenijum. Kalcijum jača kosti, dok magnezijum pomaže u smanjenju stresa i regulaciji krvnog pritiska. Fosfor igra ključnu ulogu u sintezi DNK, a selenijum poseduje antioksidativna svojstva i jača imunitet.

Maslac: Kalorije (sadržaj kalorija)

Maslac je namirnica poznata po tome što ima veliki sadržaj masti, što direktno utiče na broj kalorija koje sadrži. U jednoj kašičici maslaca, koja u proseku sadrži oko 14 grama, nalazi se oko 100 kalorija. Dakle, u samo 100 grama maslaca ima oko 717 kalorija. Zbog toga, ako vodite računa o unosu kalorija, trebalo bi da ograničite konzumaciju maslaca i birate alternative poput biljnih ulja ili margarina sa nižim sadržajem masti. Ipak, umjerena količina maslaca u ishrani neće štetiti zdravlju – dok god se konzumira umereno i uz balansiranu ishranu.

Maslac: Benefiti za zdravlje

Maslac je jedan od najomiljenijih dodataka ishrani, ali dugo je bio kritikovan zbog visokog sadržaja zasićenih masti. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da umjerena konzumacija maslaca može poboljšati zdravlje srca i podstaknuti mršavljenje.

Maslac je odličan izvor nutrijenata kao što su vitamin A, vitamin D, vitamin E, kalcijum i mangan. Vitamin A je ključan za zdravlje očiju i kože, dok vitamin D doprinosi zdravim kostima i mišićima.

Osim toga, maslac može poboljšati zdravlje srca. Studije su pokazale da maslac može smanjiti nivo “lošeg” LDL holesterola i povećati “dobrog” HDL holesterola, što može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Zbog svog niskog sadržaja ugljenih hidrata, maslac se široko koristi u ketogenoj dijeti, dijeti koja se fokusira na unos masti i ograničenje ugljenih hidrata. Uz to, maslac može pomoći u gubljenju kilograma jer sadrži zdrave masti koje pomažu u osećaju sitosti.

Dakle, osim što je ukusan, maslac ima mnoge koristi za naše zdravlje. Međutim, poput svih namirnica, treba ga konzumirati umjereno i u okviru raznolike ishrane.

Maslac: Rizici za zdravlje

Maslac je veoma ukusan i često korišten sastojak u mnogim jelima, međutim, njegova konzumacija može predstavljati rizike po zdravlje. Naime, maslac sa sobom nosi veliku količinu zasićenih masnih kiselina koje su povezane sa povećanjem holesterola u krvi. Pored toga, konzumacija velikih količina maslaca može dovesti do nakupljanja masti u arterijama i pojave srčanih bolesti.

Takođe, maslac sadrži visok nivo kalorija, što može dovesti do gojaznosti i drugih povezanih zdravstvenih problema. Osobe sa dijabetesom treba da budu posebno oprezne, jer konzumiranje maslaca može negativno uticati na njihovu regulaciju šećera u krvi.

Ipak, postoje i mnoge druge namirnice koje mogu zamijeniti maslac, poput avokada i namaza od orašastih plodova. Ako želite da smanjite rizike po zdravlje, preporučuje se umjerena konzumacija maslaca i kombinovanje sa drugim zdravim sastojcima.

Maslac: Alergije

Maslac može biti problematičan za ljude sa alergijom na mleko ili alergijom na kikiriki. Alergija na kikiriki je posebno ozbiljna, jer može izazvati anafilaktički šok. Alergijska reakcija na mleko, s druge strane, obično uzrokuje manje ozbiljne simptome, poput svraba, osipa ili probavnih problema.

Ako ste alergični na bilo koju vrstu hrane, važno je da proverite deklaracije kako biste bili sigurni da hrana ne sadrži tragove alergena. Mnogi proizvođači maslaca uklanjaju proteine mleka pri proizvodnji, ali neki mogu i dalje sadržati malu količinu.

Ako imate alergiju na mleko, možda želite razmotriti upotrebu zamena za maslac, poput humusa, avokada ili kokosovog ulja. A ako imate alergiju na kikiriki, možete razmisliti o upotrebi drugih vrsta oraha, poput badema ili lešnika.

Alergije na hranu mogu biti ozbiljne i ometati svakodnevni život. Važno je da se konsultujete sa lekarom kako biste identifikovali alergen i praćenje svoje ishrane da biste izbegli neželjene alergijske reakcije.

Maslac: Različite vrste koje postoje

Maslac je namirnica koja se koristi u pravljenju hrane već dugi niz godina, a prepoznat je po svom predivnom bogatom ukusu i mekoj teksturi. Postoje različite vrste maslaca, svaka sa svojim specifičnim karakteristikama i namenama.

Konvencionalni maslac se pravi od punomasnog mleka, koji se zagreva i meša dok se ne dobije gusti, kremasti proizvod. Ovo je najčešća vrsta maslaca koja se koristi u kulinarstvu.

Grčki maslac, poznat i kao ghee, je vrsta maslaca koja se pravi od mleka sa kojeg se odstranjuje voda i mlečna mast. Ova vrsta maslaca se koristi u indijskoj i azijskoj kuhinji i ima snažan ukus i aromu.

Maslac od orašastih plodova se pravi od različitih vrsta orašastih plodova kao što su badem, lešnik, kikiriki i orah. Ovo je dobar izbor za osobe koje su netolerantne na laktozu ili koji se pridržavaju veganske ishrane.

Maslac od kokosa se pravi od suvog kokosovog mesa i ima specifičan ukus kokosa. Ovo je takođe dobar izbor za vegane ili one koji izbegavaju mlečne proizvode.

Uglavnom, sve vrste maslaca su bogat izvor masti, ali kalorijska vrednost, nutritivna vrednost i sastav masti se razlikuju od vrste do vrste. Izbor vrste maslaca zavisi od individualnih potreba i ukusa osobe koja ga koristi.

Maslac: Kada je najbolje jesti

Maslac je jedan od omiljenih namaza za mnoge ljude, ali mnogi se pitaju kada je najbolje jesti maslac. Kada se radi o maslacu, važno je da se pazite količine koju jedete, kao i vremena kada ga konzumirate.

Ako ste na dijeti ili pazite na količinu kalorija koje unosite, najbolje je jesti malo maslaca ujutru za doručak ili užinu kako biste dali telu energiju koja vam je potrebna. Međutim, ako ste aktivni i imate brz metabolički proces, možete jesti maslac tokom celog dana.

Ako volite da kuvate, maslac je odličan izbor za dodavanje ukusa i teksture jelima. Međutim, pazite da ne koristite prevelike količine, jer to može imati negativan uticaj na vaše zdravlje.

Ukratko, najbolje je jesti malo maslaca ujutru ili tokom dana ako imate brz metabolizam, kao i da pazite na količinu koju konzumirate. Maslac ima nutritivnu vrednost, ali se ne preporučuje za preteranu upotrebu zbog visokog nivoa masti i kalorija.

Maslac: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Maslac se može držati na sobnoj temperaturi ili u frižideru u zavisnosti od toga koliko dugo želite da ga čuvate. Ako ga planirate potrošiti u roku od nedelju dana, možete ga držati na sobnoj temperaturi u čvrsto zatvorenoj posudi. U suprotnom, bolje je držati ga u frižideru kako bi duže ostao svež i sprečili ste da se uprlja.

Kada ga držite u frižideru, preporučljivo je da ga stavite u hermetičku posudu ili omotanu u dobro zatvorenu kesicu kako bi se sprečio njegov mirisni ukus da se širi na druge namirnice. Takođe, izbegavajte često otvaranje posude jer to može da utiče na kvalitet maslaca.

U zavisnosti od proizvođača, maslac može ostati svež u frižideru u rasponu od 2 do 6 meseci, a u zamrzivaču i do godinu dana. Pre upotrebe, uvek proverite da li je maslac dobar. Bacite ga ako ima neprijatan miris ili se u njemu pojave tragovi plijesni.

Ukratko, da biste imali svež i ukusan maslac, držite ga u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi ako ga planirate brzo potrošiti, a u frižideru ili zamrzivaču ako želite da ga duže čuvate.

Maslac: Kako spremiti i jesti

Maslac je neizostavan sastojak mnogih jela i desert. Međutim, kako bi ovaj mliječni proizvod unijeli u svoj dnevni jelovnik na pravi način, važno je znati kako ga pravilno spremiti i konzumirati.

Kada je riječ o spremanju maslaca, važno je da ga uzmete iz hladnjaka barem pola sata prije upotrebe kako bi omekšao i bio lakši za upotrebu. Također, za kuhanje preporučuje se korištenje kvalitetnog maslaca, najbolje onog koji nije pretrpio proces hidrogenizacije.

Kada je u pitanju konzumacija, maslac se u pravilu jede kao namaz na kruhu, ali se može dodati i u mnoga jela kao što su tjestenina, pire krumpir, variva, juhe i namazi. Iako maslac ima visok sadržaj zasićenih masnoća, umjerena količina u svakodnevnoj prehrani neće štetiti vašem zdravlju. Ipak, osobe koje imaju problema s povišenim kolesterolom trebaju ograničiti njegovu konzumaciju.

Konačno, bitno je spomenuti da kvalitetan maslac nije samo ukusan, već može biti i hranjiv. Bogat je vitaminima A, D, E i K, a također sadrži i esencijalne masne kiseline koje su ključne za zdravlje srca i mozga.

Maslac: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Koliko maslaca možemo bezbedno konzumirati u jednoj porciji? S obzirom na visoki sadržaj masti u ovoj namirnici, preporučuje se umerenost u upotrebi. Prema Američkom institutu za istraživanje raka, idealna količina je jedna kašičica (oko 13 grama) dnevno. To bi značilo da jedna porcija maslaca treba da bude manja od ove količine. U cilju očuvanja zdravlja srca, preporučuje se upotreba zdravih masti poput avokada, orašastih plodova i biljnih ulja, umesto maslaca.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu