Canarium ovatum: Kalorije, nutritivna tablica i benefiti za zdravlje

Canarium ovatum, poznat i kao pili orah ili filipinski orah, egzotični je plod koji potiče iz tropskih područja jugoistočne Azije. Ovaj ukusni orah je bogat nutritivnim sastojcima i može imati brojne koristi za zdravlje, zbog čega je postao popularna namirnica. U ovom članku ćemo saznati više o nutritivnoj tablici, kaloričnom sadržaju i benefitima konzumiranja Canarium ovatum oraha za naše zdravlje.

Canarium ovatum: Nutritivna tablica

Canarium ovatum, poznat i kao pili orah, je voće bogato hranjivim sastojcima. Nutritivna vrijednost 100 grama ovog voća izgleda ovako:

Energetska vrijednost: 619 kJ (148 kcal)
Masti: 14,3 g (zasićene masti 1,2 g, mononezasićene masti 8,8 g, polinezasićene masti 3,3 g)
Proteini: 1,5 g
Ugljikohidrati: 4,4 g (šećeri 1,8 g)
Vlakna: 2,2 g
Natrijum: 4 mg
Kalij: 157 mg
Kalcijum: 10 mg
Željezo: 1 mg
Magnezijum: 35 mg
Fosfor: 67 mg
Vitamin C: 5,3 mg
Tiamin: 0,2 mg
Riboflavin: 0,1 mg
Niacin: 0,6 mg
Vitamin B6: 0,1 mg
Folna kiselina: 12 μg
Vitamin E: 1,4 mg
Vitamin K: 0,4 μg

Canarium ovatum: Proteini (sadržaj proteina)

Orasi iz roda Canarium ovatum značajan su izvor proteina. Sadrže ukupno do 14% proteina koji su bogati aminokiselinama poput leucina, lizina, metionina i treonina. Ovi proteini igraju važnu ulogu u obnovi i izgradnji tkiva u našem organizmu, kao i u razvoju mišićne mase. Njihov visok sadržaj čini orah Canarium ovatum sjajnim izborom za vegetarijanske i veganske dijete kao i za sportiste koji žele da održe svoju mišićnu masu.

Canarium ovatum: Ugljeni hidrati (sadržaj ugljenih hidrata)

Canarium ovatum, poznat i kao pili ili pijlidi, plod je tropskog stabla koje raste u jugoistočnoj Aziji. Ovaj plod je bogat izvor nutrijenata i koristi se u brojnim receptima širom sveta. Kada je u pitanju sadržaj ugljenih hidrata u ovom plodu, on iznosi oko 30 grama na 100 grama, što ga čini dobrim izvorom energije u obrocima. Uz to, Canarium ovatum sadrži i vlakna, koja su važna za zdravlje probavnog sistema i održavanje normalnih nivoa šećera u krvi.

Canarium ovatum: Masti (sadržaj masti)

Canarium ovatum, poznatiji kao pili ili filipinski orah, bogat je izvor zdravih masti. Sadrži značajne količine mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina, uključujući oleinsku, linoleinsku i alfa-linoleinsku kiselinu. Ove masne kiseline su ključne za održavaju zdravlja srca i krvnih sudova, smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje metabolizma masti. Canarium odavno se koristi kao prehrambeni izvor zdravih masnoća i njegova ulja se koriste u kulinarstvu i medicini.

Canarium ovatum: Vitamini i minerali (sadržaj vitamina i minerala)

Ovo voće je bogato vitaminom C, koji ima važnu ulogu u jačanju imunog sistema i štiti organizam od oksidativnog stresa. Takođe, Canarium ovatum sadrži vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdrav živčani sistem i metabolizam, a posebno se ističu vitamin B6 i B9. Osim toga, ovaj plod je izvor minerala poput kalcijuma, fosfora, magnezijuma i kalijuma, koji su ključni za održavanje zdravlja kostiju, srca i mišića.

Canarium ovatum: Kalorije (sadržaj kalorija)

Canarium ovatum, takođe poznata kao pili ili filipinski oraščić, je visoko kaloričan proizvod. Jedna porcija od 100 grama sadrži čak 698 kalorija. Međutim, ova biljka je takođe bogata esencijalnim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom kiselinom, kao i vlaknima i proteinima. Stoga, umjereno konzumiranje ove namirnice može imati mnoge zdravstvene beneficije, uključujući kontrolu apetita i podršku zdravlju srca i mozga. Važno je naglasiti da je umjerena potrošnja zaista ključna, jer pretjerano konzumiranje može dovesti do neželjenih posljedica, kao što su povećanje tjelesne mase i povećanje rizika od srčanih oboljenja.

Canarium ovatum: Benefiti za zdravlje

Jedan od najjačih argumenata za korišćenje Canarium ovatum-a je njegov antioksidativni efekat. Sadrži visoke nivoe antioksidansa koji pomažu u borbi protiv oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima u tijelu. Takođe, bogat je vitaminom E koji pomaže u održavanju zdravlja kože i kose.

Canarium ovatum takođe ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u sprečavanju upala u tijelu. Takođe se vjeruje da ovaj plod ima blagotvorni uticaj na nervni sistem, poboljšava probavu i ima pozitivan uticaj na srce.

Uz to, Canarium ovatum može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju funkcije jetre. Osim toga, može imati i antikancerogeni efekat.

S obzirom na ove potencijalne zdravstvene benefite, Canarium ovatum je vrijedna voćka koja se može koristiti kao dio uravnotežene ishrane i zdravog načina života.

Canarium ovatum: Rizici za zdravlje

Kod nekih ljudi, konzumiranje oraha može izazvati alergijsku reakciju, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Simptomi uključuju svrab u ustima, iritaciju kože, koprivnjaču, zadihanost i, u najtežim slučajevima, anafilaktički šok.

Osim toga, Canarium ovatum sadrži velike količine masti i kalorija, pa se preporučuje umjereno konzumiranje. Pretjeran unos može uticati na povećanje tjelesne mase i nivo kolesterola u krvi.

Kada je riječ o kozmetici, ulje iz ovog oraha se često koristi u proizvodima za negu kože i kose. Međutim, i u ovom slučaju postoji mogućnost alergijskih reakcija, kao i mogućnost da prekomjerna upotreba proizvoda izazove iritaciju kože ili drugih problema.

U zaključku, kao i sa svim namirnicama i sastojcima, važno je biti pažljiv pri konzumiranju Canarium ovatum-a i koristiti ga umjereno kako bi se izbjegli mogući rizici za zdravlje.

Canarium ovatum: Alergije

Canarium ovatum, poznatiji kao pili ili pili orah, može izazvati alergijsku reakciju kod određenih ljudi. Simptomi alergije na orah obično uključuju osip, svrab, oticanje usana i grla, kratak dah i u težim slučajevima anafilaktički šok.

Alergije se obično javljaju kod osoba koje su alergične na druge vrste oraha. Važno je da osobe koje su alergične na određene namirnice budu oprezne i izbegavaju konzumiranje pili oraha. Nadalje, osobe koje su alergične na bilo koju hranu trebale bi uvek biti oprezne i pročitati deklaraciju na svim proizvodima koje koriste.

Ukoliko dođe do alergijske reakcije, odmah treba potražiti medicinsku pomoć, jer se simptomi brzo mogu pogoršati. Ljudi koji su skloni alergijama ili imaju istoriju alergija, trebali bi se konsultovati sa lekarom pre konzumiranja ovog oraha ili bilo koje druge hrane. Uvek je bolje biti oprezan i sprečiti alergijsku reakciju, nego pokušavati lečiti njen nastanak.

Canarium ovatum: Različite vrste koje postoje

Canarium ovatum, poznat i kao pili ili filipinski orah, jedna je od najvažnijih vrsta voća u jugoistočnoj Aziji. Postoji nekoliko različitih sorti ove biljke, a neke od najpopularnijih uključuju arkati, landolfo i solomon.

Arkati je sorta koja ima ovalni plod i najčešća je sorta koju se uzgaja zbog svojih bogatih i kremastih orašastih plodova. Landolfo sorta ima veće plodove koji su obično oblika kugle i tamnije su boje. Solomon sorta je najmanja od sve tri i ima okrugle plodove sa tanjom košticom.

Svaka od ovih sorti je jedinstvena i ima svoje specifične karakteristike. Na primer, arkati sorta je poznata po svom ukusu sličnom puteru, dok je landolfo sorta bogatija i slađa. Solomon sorta, s druge strane, ima intenzivniji ukus i miris.

Nakon što se ubere, Canarium ovatum se obično koristi u prehrambenoj industriji za proizvodnju slastica i marmelada, ali se takođe može konzumirati sirov. Bez obzira na to koja se sorta koristi, Canarium ovatum je vrlo hranljiv i bogat izvor vitamina i minerala.

Canarium ovatum: Kada je najbolje jesti

Najbolje vreme za konzumiranje Canarium ovatum-a zavisi od željenog ukusa oraščića. Ako želite da uživate u oraščićima sa svežim ukusom, najbolje ih je jesti odmah nakon što se ubere ili kupi. Oraščići tada imaju manju koncentraciju ulja i više su ukusni.

Ako želite da sačuvate oraščiće za kasnije ili da ih unapred pripremite za jela, najbolje rešenje je čuvanje u frižideru ili zamrzivaču, kako bi se sprečila oksidacija i produžio rok trajanja. U zamrzivaču, Canarium ovatum može trajati i do šest meseci.

U svakom slučaju, Canarium ovatum ima puno prednosti kao hrana i može se konzumirati u različitim oblicima, od slatkih do slanih jela, ili uz dodavanje u kolače i peciva. Bez obzira na to kada ih jedete, uživanje u ovom ukusnom i hranljivom oraščiću može biti zdrav i ukusan dodatak vašoj ishrani.

Canarium ovatum: Kako čuvati, gde čuvati i koliko dugo može da stoji

Canarium ovatum, poznatiji kao pili ili filipinski oraščić, jeste vrlo ukusna i zdrava vrsta orašastih plodova koja je dobila na popularnosti u poslednjih nekoliko godina. Međutim, nije lako održati ove orašaste plodove svežim i hrskavim nakon što ih jednom kupite.

Kako biste sačuvali svežinu Canarium ovatum, najbolje je skladištiti ih na suvom i tamnom mestu, poput ormana ili kuhinjskog ormarića. Preporučuje se da ih držite u zatvorenoj posudi ili plastičnoj vrećici koja se može ponovo zatvoriti kako biste sprečili kontaminaciju, ali i kako biste im produžili rok trajanja.

Kada kupite Canarium ovatum, rok trajanja će vam biti naveden na pakovanju. Međutim, opšte pravilo je da će ovi orašasti plodovi ostati sveži i ukusni oko mesec dana nakon otvaranja pakovanja, ukoliko se skladište na pravilan način.

Ako želite da produžite rok trajanja Canarium ovatum, možete ih čuvati u frižideru, u zatvorenoj posudi. Tako ćete uveliko povećati njihov vek trajanja i sačuvati hranljive sastojke koje sadrže.

Canarium ovatum: Kako spremiti i jesti

Kako biste spremljali i jeli ovaj orah, prvo ga treba oljuštiti. Oljuštite ga tako što ćete ga staviti između dve kuhinjske krpe i pritiskati ga dok se ljuska ne odvoji. Nakon toga, prepolovite orah i uklonite srednji deo, koji je jestiv ali može biti gorak.

Možete ga jesti svežeg sa ili bez dodataka, kao što su med ili soja sos. Takođe, možete ga dodati u salate i druge jela za dodatnu teksturu i ukus.

Canarium ovatum se takođe može sušiti kako bi se produžio vek trajanja. Sušeni pili orah se može koristiti kao grickalica ili dodatak u jutarnjoj kaši.

S obzirom na svoju nutritivnu vrednost, Canarium ovatum je zdrav izbor u ishrani. Bogat je proteinima, vlaknima, vitaminom E i drugim važnim hranljivim materijama. Ipak, treba voditi računa o količini koja se konzumira, jer ima visok nivo masti i kalorija.

Uživajte u ovom ukusnom i zdravom orahu na različite načine i unesite malo egzotike u svoju ishranu.

Canarium ovatum: Koliko količinski možemo jesti (veličina porcije)

Canarium ovatum, poznat i kao pili ili filipinska orah, egzotična je namirnica koja se sve više koristi u ishrani. Jedna porcija pili oraha sadrži oko 45 grama i predstavlja zdravu grickalicu. Međutim, zbog visokog broja kalorija, preporučuje se umjereno konzumiranje, ne više od jedne porcije dnevno. Ovaj orašasti plod bogat je zdravim mastima, vlaknima i antioksidantima, što ga čini savršenim dodatkom zdravoj ishrani.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu