Kako pravilno raditi vežbu: Poza oko igle u jogi (Sucirandhrasana)

Poza oko igle u jogi (Sucirandhrasana) je vežba koja se fokusira na otvaranje srca, disajne puteve i poboljšanje koncentracije. Ova vežba je pogodna za početnike i može se izvoditi bez ikakvih pomagala.

Evo kako pravilno izvesti pozu oko igle:

1. Sednite na pod u udoban položaj s ispravljenim leđima.

2. Savijte levo koleno i stavite stopalo na pod, a desnu nogu ispružite ispred sebe.

3. Protegnite desnu ruku prema gore i savijte lakat kako bi vam dlan bio usmeren ka gore.

4. Savijte desnu nadlakticu ka levom ramenu i stavite dlan na gornji deo leđa.

5. Savijte levu ruku, pa je u predelu lakta postavite na levo bedro.

6. Oslobodite vrat i ravnomerno dišite, pazeći da ne naprežete telo.

7. Držite pozu oko igle u jogi 30-60 sekundi.

8. Polako se vratite u početni položaj pa ponovite vežbu sa desnom stranom tela.

Nemojte izvoditi ovu poziciju ako imate problema sa leđima, ramenima ili kolenima. Ukoliko ste novi u jogi, preporučujemo da se posavetujete sa instruktorom joge pre nego što započnete sa ovom vežbom.

Redovno prakticiranje ove vežbe može vam pomoći da se osećate “otvorenim” i koncentrisanim, a takođe poboljšati vašu disajnu sposobnost. Bilo bi najbolje da ovu vežbu izvodite ujutro, kako biste započeli svoj dan sa puno energije i pozitivne svesti.

Kako da uključim prevod (titl) na mom jeziku?

Poza oko igle u jogi (Sucirandhrasana): koje su koristi od ove vežbe

Sucirandhrasana, poznata i kao poza oko igle u jogi, je veoma korisna vežba koja se fokusira na disanje i jačanje trbušnih mišića. Ova poza pomaže u ublažavanju stresa i anksioznosti tako što uravnotežuje disanje u telu i dovodi um u stanje opuštenosti.

Vežbanje ove poze takođe pomaže u poboljšanju probave i smanjenju nadutosti. Pozicija tela u kojoj se nalazite dok vežbate ovu asanu takođe stimuliše druge procese detoksikacije u telu, smanjujući tako nivo toksina u organizmu.

Dodatno, ova poza je veoma blagotvorna za radni predelu tela. Vežbe koje uključuju pozu oko igle pomažu u jačanju mišića abdomena, trbuha i karlice, poboljšavajući na taj način držanje tela i smanjujući rizik od povreda leđa.

Ako redovno praktikujete ovu yogu, možete očekivati poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja i bolju pokretljivost i fleksibilnost. Ova vežba takođe pomaže u usmeravanju fokusa i koncentracije, što je korisno za one koji se bore sa hiperaktivnošću ili ADHD-om.

Ukratko, poza oko igle u jogi je veoma korisna vežba koja ima brojne prednosti za telo i um. Redovno vežbanje ove asane može poboljšati zdravlje celog organizma, smanjiti stres i anksioznost, povećati koncentraciju i izdržljivost, i omogućiti osećaj opuštenosti i mira.

Poza oko igle u jogi (Sucirandhrasana): najčešće greške pri izvođenju ove vežbe

Sucirandhrasana, poznatija kao poza oko igle, često predstavlja izazov za praktikante joge. Greške koje se najčešće prave prilikom izvođenja ove vežbe su povezane sa položajem vrata i ramena.

Prva greška je da se glava i ramena naginju napred prilikom savijanja. Ovo može prouzrokovati napetost u vratu i leđima, smanjiti dubinu istezanja i sprečiti pravilno prenošenje težine na stopala.

Druga greška je da se ramena podižu prema ušima umesto da se spuštaju niz leđa. Ovo takođe može uzrokovati napetost u vratu, a takođe i smanjenje fleksibilnosti ramena.

Treća greška je nedostatak fokusa na disanju. Prilikom izvođenja poze, važno je usredsrediti se na ravnomerno disanje i opuštanje tela.

Kako bi se izbegle ove greške, važno je pravilno pripremiti telo pre nego što se pristupi pozi oko igle. Najbolje je prvo zagrejati telo sa nekoliko jogijskih asana pre nego što se prilazi ovoj vežbi. Takođe je važno da pratite uputstva instruktora joge i postepeno povećavate dubinu istezanja kako biste izbegli povrede.

Poza oko igle u jogi (Sucirandhrasana): mere opreza pri izvođenju ove vežbe

Sucirandhrasana, ili poza oko igle u jogi, je vežba koja ima brojne benefite za telo i um. Međutim, kao i kod svake druge vežbe, izuzetno je važno pridržavati se određenih mera opreza prilikom izvođenja ove poze.

Pre svega, važno je lagano zagrejati mišiće pre nego što započnete sa izvođenjem poze oko igle. Takođe, poželjno je da vežbači koji imaju problema sa kolenima izbegavaju ovu pozu, ili da je izvode tako da ne prave veliki pritisak na kolena.

Takođe, važno je pravilno pozicioniranje kako bi se izbegli eventualni problemi sa leđima i vratom. Treba paziti na pravilno postavljanje bokova i ramena kako bi se one pravilno uskladile sa položajem tela.

Konačno, važno je biti pažljiv prilikom izvođenja poze oko igle, kako ne bi došlo do preteranog opterećenja kičme i drugih delova tela. Čvrsta i fiksna postura može izazvati preveliko naprezanje i ne bi trebalo forsirati neku vrstu poze.

Poza oko igle u jogi je vežba koja ima brojne benefite, ali iziskuje pažljiv pristup i izvođenje, pogotovo kod početnika. Pravilno zagrevanje i pozicioniranje su možda najvažniji faktori u izvođenju ove vežbe, što će pripomoći u sprečavanju bilo kakvih povreda.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu